Ioana Alina Koncz are 27 de ani şi este de loc din satul Pănade, comuna Sîncel, dar este educatoare la 10 copii, la grădiniţa din satul Purcăreţi, comuna Pianu, de şase ani. Dacă ar renunţa la post, grădiniţa s-ar desfiinţa, iar copiii ar fi nevoiţi să parcurgă 10 km, pe jos, până în comuna Pianu.
Tânăra educatoare a renunţat la confortul unei locuinţe şi se descurcă cu un fotoliu pe care doarme, un lighean cu apă pe post de vană şi focul cu lemne, numai să ştie că preşcolarii vin şi se pregătesc să dea piept cu viaţa, peste câţiva ani.
„Mi-a fost foarte greu la început pentru că nu cunoşteam pe nimeni. Aici nu ai acces nici la internet, nici televizor, nici semnal la telefon, nimic şi e un pic greu. Îmi place ce fac şi îmi place şi locul. Atâta, drumul este foarte lung şi stau aici izolată”, spune Ioana pentru alba24.ro.
Din puţinii bani pe care îi câştigă, cumpără materiale educative şi, ca să-i bucure pe cei mici, când vine din oraş, le aduce şi mici cadouri.
„Un alt învăţător care locuieşte în Pianu şi care predă la clasele I-IV la Şcoala din Pianu de Sus, peste săptămână, are casa la şcoală. Din cauza zăpezii este mai uşor să rămână acolo. Mijloacele de transport nu circulă până sus. Vineri pleacă amândoi acasă şi luni se întorc. Vin cu autobuzul până în Strungari, cel mai apropiat sat de Pianu de Sus şi Purcăreţi şi de acolo merg câţiva kilometri până la şcoli”, a declarat primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse.
Vezi şi: O elevă din România, invitată la Casa Albă. A cucerit lumea cu un eseu legat de pace