Dragu: Creşterile salariale aprobate recent ar costa 4,85 miliarde lei. Impactul este foarte mare. Nu pot fi încluse în bugetul pe 2017

Creșterile salariale pentru mai multe categorii de bugetari aprobate recent de deputații din mai multe comisii de specialitate ar costa 4,85 miliarde de lei, un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, afirmă ministrul Finanțelor, Anca Dragu, care a participat la Ziua Porților Deschise organizată miercuri la sediul Băncii Mondiale din București.
Filip Stan
02 nov. 2016, 18:57
Dragu: Creşterile salariale aprobate recent ar costa 4,85 miliarde lei. Impactul este foarte mare. Nu pot fi încluse în bugetul pe 2017

Potrivit acesteia, o decizie cu privire la contestarea acestor măsuri la Curtea Constituțională va fi luată după ce Parlamentul va adopta forma finală a ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar.

„Impactul acestor măsuri (creșterea salariilor — n.r.) este de 4,85 miliarde de lei. Este un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, în condițiile respectării politicilor fiscal-bugetare și angajamentelor în acest domeniu. Mă refer aici, în principal, la ținta de deficit bugetar de 3%. Conform Constituției, orice creștere de cheltuială trebuie însoțită de o creștere corespunzătoare a veniturilor, justificată, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constituțională. Vom vedea ce formă va fi adoptată în Parlament și vom lua o decizie după aceea dacă o vom contesta sau nu la Curtea Constituțională”, a declarat ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, Anca Dragu a arătat că reprezentanții Ministerului Finanțelor vor începe analiza pentru rectificarea bugetară în condițiile în care dispun de date preliminare pentru luna octombrie. Fonduri suplimentare urmează să fie alocate, potrivit șefului de la Finanțe, pentru proiectele care „stau bine în execuție”, în timp ce pentru proiecte cu perspective reduse de finalizare resursele alocate ar putea fi diminuate, arată Agerpres.

„Avem acum date preliminare pentru octombrie și pe baza lor începem analiza pentru rectificare. Principiile sunt următoarele: să asigurăm surse financiare suficiente proiectelor care stau bine în execuție și care, poate, au nevoie de fonduri suplimentare. Practic, să diminuăm resursele alocate acolo unde perspectivele de a se finaliza proiecte sunt scăzute și, în general, să facem loc altor cheltuieli care au apărut pe parcursul anului. Pentru 2017, pentru a continua politicile de investiții, salariale, de pensii, conform legislației în vigoare și conform anului 2016, nu avem loc de alte cheltuieli. Este o decizie politică de a înlocui niște cheltuieli cu altele”, a mai spus oficialul citat.

Ministrul Finanțelor a participat, miercuri seară, la evenimentul de închidere Ziua Porților Deschise, organizat la sediul Băncii Mondiale din București, unde a acordat o serie de premii unor elevi care au participat la concursul de creație intitulat „Școala viitorului”.

Cu o zi în urmă, marți, Anca Dragu anunța că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creștere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au aprobat, la începutul acestei săptămâni, mai multe amendamente la Ordonanța de Urgență nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”.

Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Dispar 3 bănci din România în 2025. Zeci de mii de oameni trebuie să se reorienteze
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, în mare secret! E vestea momentului în showbiz
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Adăposturile antiaeriene, obligatorii. Autoritățile invocă riscuri de război
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educației atrage atenția asupra rolului profesorilor în gestionarea problemelor psihologice ale elevilor
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”