Dragu: Creşterile salariale aprobate recent ar costa 4,85 miliarde lei. Impactul este foarte mare. Nu pot fi încluse în bugetul pe 2017

Creșterile salariale pentru mai multe categorii de bugetari aprobate recent de deputații din mai multe comisii de specialitate ar costa 4,85 miliarde de lei, un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, afirmă ministrul Finanțelor, Anca Dragu, care a participat la Ziua Porților Deschise organizată miercuri la sediul Băncii Mondiale din București.
Filip Stan
02 nov. 2016, 18:57
Dragu: Creşterile salariale aprobate recent ar costa 4,85 miliarde lei. Impactul este foarte mare. Nu pot fi încluse în bugetul pe 2017

Potrivit acesteia, o decizie cu privire la contestarea acestor măsuri la Curtea Constituțională va fi luată după ce Parlamentul va adopta forma finală a ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar.

„Impactul acestor măsuri (creșterea salariilor — n.r.) este de 4,85 miliarde de lei. Este un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, în condițiile respectării politicilor fiscal-bugetare și angajamentelor în acest domeniu. Mă refer aici, în principal, la ținta de deficit bugetar de 3%. Conform Constituției, orice creștere de cheltuială trebuie însoțită de o creștere corespunzătoare a veniturilor, justificată, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constituțională. Vom vedea ce formă va fi adoptată în Parlament și vom lua o decizie după aceea dacă o vom contesta sau nu la Curtea Constituțională”, a declarat ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, Anca Dragu a arătat că reprezentanții Ministerului Finanțelor vor începe analiza pentru rectificarea bugetară în condițiile în care dispun de date preliminare pentru luna octombrie. Fonduri suplimentare urmează să fie alocate, potrivit șefului de la Finanțe, pentru proiectele care „stau bine în execuție”, în timp ce pentru proiecte cu perspective reduse de finalizare resursele alocate ar putea fi diminuate, arată Agerpres.

„Avem acum date preliminare pentru octombrie și pe baza lor începem analiza pentru rectificare. Principiile sunt următoarele: să asigurăm surse financiare suficiente proiectelor care stau bine în execuție și care, poate, au nevoie de fonduri suplimentare. Practic, să diminuăm resursele alocate acolo unde perspectivele de a se finaliza proiecte sunt scăzute și, în general, să facem loc altor cheltuieli care au apărut pe parcursul anului. Pentru 2017, pentru a continua politicile de investiții, salariale, de pensii, conform legislației în vigoare și conform anului 2016, nu avem loc de alte cheltuieli. Este o decizie politică de a înlocui niște cheltuieli cu altele”, a mai spus oficialul citat.

Ministrul Finanțelor a participat, miercuri seară, la evenimentul de închidere Ziua Porților Deschise, organizat la sediul Băncii Mondiale din București, unde a acordat o serie de premii unor elevi care au participat la concursul de creație intitulat „Școala viitorului”.

Cu o zi în urmă, marți, Anca Dragu anunța că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creștere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au aprobat, la începutul acestei săptămâni, mai multe amendamente la Ordonanța de Urgență nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”.

Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Locul ideal din casă unde să pui routerul Wi-Fi. Viteza la internet va fi optimă și eviți alte posibile probleme de conexiune
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Țepe de zile mari pentru șoferi. Pierd o grămadă de bani
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Statele Unite propun la ONU o rezoluție pentru încetarea rapidă a conflictului din Ucraina
MediaFlux
DONALD TRUMP, recrutat de KGB! DEZVĂLUIRI fără PRECEDENT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe