„Analizăm această opțiune (de sesizare a Curții Constituționale n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanțare așa cum prevede legea responsabilității fiscale, legea finanțelor publice și chiar Constituția. La nivelul Guvernului susținem eliminarea unor taxe, acesta a fost și punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017”, a spus Dragu.
Potrivit acesteia, pentru taxa radio-tv impactul ar fi de circa 600 milioane lei.
„Aici avem două elemente, respectiv finanțarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament și mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio și televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare și sunt parte din cadrul legal de funcționare a radioului și televiziunii. Nu putem plăti integral funcționarea acestor două instituții pentru că legislația curentă nu ne permite acest lucru. Este vorba de lege organică care poate fi dată în Parlament”, a mai spus ministrul Finanțelor, conform Agerpres.
Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menținând și eliminarea taxei radio-tv.
Proiectul privind eliminarea unor taxe, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost adoptat cu 225 voturi ”pentru”.
Astfel, printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.
Deputatul PNL Andreea Paul a spus că liberalii au votat proiectul pentru că, în ansamblu, este bun, dar există un risc major referitor la taxele radio-tv. Ea a arătat că și în privința eliminării unor taxe consulare există un risc.
Deputatul PSD Liviu Dragnea a spus, după vot, că Parlamentul a adoptat cea mai importantă lege pentru debirocratizare. „Noi nu am spus că vom introduce vreo taxă nouă. Zilele următoare vom prezenta cine și când a introdus aceste taxe”, a arătat Dragnea.
PNL ar vrea să atace la CCR legea
„Ultimul sfat pentru colegii de la PNL care ar fi anunţat că vor să atace la CCR această lege, dincolo de faptul că le va fi greu să explice că atacă un proiect pe care l-au votat deja, au un instrument care nu mai are nici un fel de personalitate şi anume Guvernul condus de Cioloş care atacă la CCR. Au atacat legea dării în plată, iniţiată de un parlamentar PNL, susţinută de noi, aprobată în parlament, au atacat legea conversiei, susţinută împreună şi aprobată de noi, lăsaţi-i să atace şi această lege a taxelor ca să nu mai fie nici un dubiu în ceea ce priveşte această ipocrizie”, a declarat Dragnea, în plenul Camerei.
Pentru lege s-au pronunţat 225 de deputaţi, votul fiind în unanimitate.