Drama consumatorilor de droguri din România. Nu există spitale specializate pentru consumatorii de droguri, secţiile de Toxicologie nu au suficiente locuri, nu există suficiente programe de reabilitare, iar adevărata dramă este faptul că vârsta de la care românii încep să consume droguri a scăzut dramatic.
”În programul Național de Sănătate mintală, la tratament, sunt listate nouă spitale în toată România. Dintre care două sunt spitale penitenciar. Vârsta de debut în consumul de droguri a scăzut dramatic.
Am avut înștiințări, informări, tineri care au început să utilizeze drogurile de la 10-12 ani. În spital noi putem interna numai adulți”, explică dr. Teodora Ciolompea, Manager al Centrului de Evaluare și Tratament Sf. Stelian din București, pentru antena3.ro
Andreea frecventează centrul asociației ARAS, unde dependenții de heroină își plătesc singuri tratamentul cu metadonă. Metadona este un agonist opioid de sinteză prescris ca un calmant sau ca substitut pentru dependența de narcotice. Andreea îşi administrează acest tratament de 12 ani şi datorită lui reuşeşte să fie pe linia de plutire, fără să experimenteze simptome de sevraj.
Andreea avea doar 15 ani când s-a apucat să consume droguri. A făcut-o de curiozitate şi la presiunea anturajului.
”Din cauza anturajului pe care l-am avut… Prima dată am vrut să văd cum este, iar după aceea nici nu mi-am dat seama cum au trecut câteva dăți. Și am devenit dependentă, fiindcă făceam foarte mult pe zi”, povestește ea.
Părinţii acestor copii se simt neputincioşi în faţa dependenţei lor. Nu îi pot ajuta cu nimic şi faptul că odraselele nu realizează faptul că se îndreaptă cu paşâi repezi spre moarte îi macină cumplit.
”Am simțit carnea copilului meu, mă scuzați… L-am ținut în brațe când era mic… Și l-am ținut în brațe și acum, să nu moară! Este groaznic! Să te lupți cu el să îl salvezi… Să vezi că el nu realizează că moare… Nu am ce să mai fac! Îl iubesc de nu mai pot! Mă chinui de 10 ani și tragem, dar dacă a ajuns aici, înseamnă că m-am erijat în Dumnezeu”, povesteşte părintele unui tânăr dependent.
Consumatorii de droguri care ajung la spital sunt internați, de regulă, în secțiile de Psihiatrie. Sunt spitalizaţi pe parcursul câtorva săptămâni, iar la externare li se recomandă să meargă la psiholog.
”De obicei consumatorii sunt tineri, și ne referim aici la pacienții din anii terminali ai liceelor, adică cei în vârstă de 17-18 ani începând, până la vârste de 30-40 de ani”, spune un medic.
Cea mai recentă statistică referitoare la numărul consumatorilor de droguri datează din 2020, an în care registrele consemnau 17.000 de consumatori. Este vorba, desigur, despre cei înregistraţi, numărul lor real fiind mult mai mare.
”România, în clipa de față, are o problemă cu drogurile. Asta ne arată și studiile în prevalența populației, ultimul GPS ne demonstrează că suntem pe un trend crescător, dar nu este unul alarmant. Situația este ținută sub control, dar nu trebuie neglijată, trebuie monitorizată în permanență”, spune Cristian Georgel Ivan, șeful Agenției Naționale Antidrog, potrivit sursei menţionate anterior.