Drama copiilor refugiaţi din cauza războiului din Ucraina. Zeci de micuţi fac terapie specială într-un centru din Ilfov pentru a uita de ororile bombardamentelor

Peste 300.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Mulţi dintre ei au venit însoţiţi de copii care cu greu au putut înţelege de ce au fost nevoiţi să-şi lase în urma casa din cauza bombardamelor armatei ruse. Pentru a depăşi experienţa traumatică a războiului, micuţii fac terapie cu ajutorul câinilor într-un centru al Consiliului Judeţean Ilfov.
Filip Stan
11 mart. 2022, 11:40
Drama copiilor refugiaţi din cauza războiului din Ucraina. Zeci de micuţi fac terapie specială într-un centru din Ilfov pentru a uita de ororile bombardamentelor

Autorităţile române au venit în sprijinul copiilor refugiaţi din cauza războiului din Ucraina. În localităţile Periş şi Măgurele din Ilfov, centrele de servicii sociale au devenit casă pentru peste 1.000 refugiaţi.

Sunt multe mame însoţite de copii, chiar de bebeluşi de câteva săptămâni. Unii dintre micuţi sunt speriaţi şi cu greu pot uita zgomotul asurzitor al bombardamentelor care le-au distrus copilăria, motiv pentru care au parte de o terapie specială.

„Peste 20 de copii fugiți din calea războiului au zâmbit azi din nou, cu ajutorul câinilor de terapie. S-a întâmplat la Centrul de Servicii Sociale Periș”, a declarat Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina se extinde. Ruşii au bombardat în premieră oraşele Luţk şi Dnipro, cel puţin trei civili au fost ucişi UPDATE

În cazul copiilor nevoiţi să fugă din calea războiului, medicii spun că plecarea de acasă poate fi un eveniment traumatizant. Cei mici ajung să rememoreze amintirile neplăcute care ajung să îi afecteze. Primele care apar sunt simptomele de reacţie acută la stres, dar care nu durează mai mult de o lună, iar la o perioadă mai lungă de trei luni, se poate pune diagnosticul de şoc posttraumatic.

„Chiar şi pentru copiii care nu au văzut în direct bombe sau oameni răniţi, ci doar au fost luaţi de acolo pentru protecţia lor, este un eveniment traumatic, dar mult mai uşor decât cei care au văzut deja aceste imagini şi cărora le vin recurent în minte aceste flashbackuri. De obicei, copiii au coşmaruri referitoare la aceste evenimente şi corelează de exemplu sunetul unei bombe şi tresar la un ticăit de ceas sau la ceva care cade, un pahar care se sparge. Sunt stimuli care pot declanşa retrăirea acestor evenimente”, a explicat dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”, conform Ziarul de Iaşi.

Potrivit medicilor, copiii fugiţi din calea războiului pot ajunge să aibă stări depresive, de anxietate, cu atacuri de panică.

Autorităţile din Ilfov spun că au alocat un milion de lei pentru ca refugiaţii din Ucraina. Aceştia au fost cazaţi temporar în centre organizate în Periş şi Măgurele, unde primesc mâncare şi asistenţă medicală.

„Suntem alături de cei care şi au lăsat casele, viaţa și au fugit de frica războiului. Am alocat o sumă de bani din bugetul de rezervă pentru ca refugiații cazați in județul Ilfov sa fie în siguranță, sa aibă liniște cât timp vor sta în centrele noastre până vor decide ce vor face mai departe”, a mai precizat Thuma.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 16. Institut nuclear de lângă Harkov, bombardat! Ucraina a pierdut orice contact cu centrala de la Cernobîl

De asemenea, peste 10.000 de persoane refugiate din Ucraina au tranzitat Gara de Nord în ultimele zile, potrivit estimărilor Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului Bucureşti, majoritatea copii și femei. Organizația Salvați Copiii România a amenajat aici, cu sprijinul DGASMB, un spațiu prietenos special pentru copii, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță și să-și depășească emoțiile negative cauzate de dislocare.

Războiul din Ucraina a declanşat o uriaşă criză umanitară. Drama trăită de sute de mii de oameni a fost relatată şi de un profesor de limbă engleză care s-a oferit voluntar pentru a-i ajuta pe refugiaţii care au intrat în România prin vama Isaccea.

„Fabian Bădilă mi-a spus că a venit, împreună cu alți colegi de la București, de la Inspectorat, în ajutorul colegilor din punctul de frontieră Isaccea, pentru fluidizarea procesului de transfer al cetățenilor ucraineni și intrarea rapidă a acestora în România, cu bacul.

Însă, unul dintre cele mai emoționante interviuri pe care le-am realizat în ultimii ani, a fost acolo, în vama Isaccea, cu un voluntar, traducător, profesor de engleză, Florian Bădulescu, cel care a folosit metafora care dă și titlul acestui articol.

Aici am tradus și am condus lumea către corturi. Prioritățile au fost femeile și copiii, bineînțeles. I-am îmbarcat în autocare, le-am spus care sunt regulile, ce au de făcut, unde vor ajunge și ce vor primi gratis; bineînțeles că transportul și mâncarea în punctele de comandă sunt gratis. Astăzi sunt în cea de-a șasea zi. Am avut două drumuri la București, am stat vreo zece ore și ne-am întors.

L-am întrebat apoi ce l-a impresionat cel mai mult. Mi-a răspuns tăios, ca o lamă de cuțit: Copiii albaștri, domnule! Dacă ați văzut vreodată așa ceva… Copii albaștri de frig, da! Asta ne-a șocat! Am făcut tot posibilul să-i băgăm la căldură, le-am adus haine, i-am schimbat, erau uzi la picioare.

16 ore stătuseră doar în vamă și au spus că merseseră 20 de km pe jos. Povești triste… Facem treaba asta pentru că suntem oameni, sper să fie alte condiții mai bune, să nu mai sufere atât acești oameni nevinovați”, este mesajul profesorului făcut public de Ministerul Apărării.

Potrivit Salvaţi Copiii, peste 7,5 milioane de copii sunt prinși în mijlocul războiului din Ucraina, în risc de a fi dislocați, separați de familie și expuși traumei, întreruperii educației și accesului la servicii medicale.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Papa Francisc îndeamnă credincioșii să se roage pentru el în timp ce continuă tratamentul pentru pneumonie
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!