Drama medicului Benedek Imre. Fratele său, renumitul medic Benedek Istvan, a murit de covid-19 fiind legat de pat la ATI Mureş. Profesorul universitar Benedek Istvan era coordonator al Secției Clinice de Hematologie și Transplant Medular a Spitalului Clinic Județean şi a murit la 1 septembrie, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.
„Fratele meu a fost legat de pat și este real că familia posedă un film în care se vede că fratele meu vorbește coerent, expune părerea și roagă să fie dezlegat. Acest lucru nu se întâmplă. Noi acest film nu-l vom difuza pentru că este sentimental foarte greu de acceptat.
Însă, este o anchetă în derulare, anchetă penală de aceea nici nu aș putea să vă deslușesc prea multe.
Am pierdut un om care a făcut primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, care a făcut o clinică de Hematologie și fratele lui, adică subsemnatul, o clinică de cardiologie internațională. Am pierdut un om pentru noi și pentru țară foarte valoros.
Nu nu trebuie să dăm în sistemul medical trebuie să scuturăm niște oameni pentru că sistemul medical are bani suficienți, are specialiști buni, are dotări dar până când politicul nu ia caz despre aceşti domn care conduc și care prin birocrația, omoară dorința de a face bine cum am făcut eu cu fratele meu, pentru cetățeanul român care este cetățean european nu merge”, a spus profesorul doctor Benedek Imre la Antena 3.
Medicul Benedek Istvan a fost printre cele 11 cadre medicale confirmate cu coronavirus în luna august, la secţia clinică de Hematologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş. Acesta a fost internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, acolo unde a urmat un tratament.Din păcate, acesta a murit în luna septembrie.
Citeşte şi Primele rezultate ale controlului intern de la Spitalul Județean Sibiu. Ce s-a descoperit
„Există nişte curele care, chiar dacă nu sunt de piele, sunt dintr-un material rezistent dar în acelaşi timp moale, şi care sunt destul de late astfel încât să nu producă leziuni la nivelul tegumentului, deci nu sunt folosite sfori sau tifon, sunt practic nişte dispozitive, nişte curele care există pe piaţa materialelor medicale din România şi din lume, deci sunt pentru uz medical, nu sunt pentru altceva comercializate. Leziunie tegumentare la pacienţii din terapie intensivă care sunt cu probleme metabolice, cu tulburări de nutriţie, cu hipoalbuminemie, deci, repet leziunile tegumentare la pacienţii din terapie intensivă nu sunt o raritate, şi acestea pot să apară din mai multe motive, în mai multe situaţii, şi nu trebuie să fie legate neapărat de contenţia mecanică”, a declarat medicul Mihai Sava, potrivit News.ro.
Procurorii sibieni au deschis dosar penal şi fac cercetări pentru omor, după ce în presă au apărut dezvăluiri făcute de foste cadre medicale despre cum sunt tratați bolnavii de COVID-19 în secția ATI a Spitalului județean din Sibiu. Doi foști asistenți medicali au povestit că pacienţi de la ATI care nu puteau respira singuri erau sedaţi şi legați de pat. Mulţi dintre aceştia au murit. După apariţia dezvăluirilor, ministrul Sănătății a decis să trimită Corpul de Control la Spitalul Judeţean Sibiu.
Reamintim că scandalul de la Spitalul Judeţean din Sibiu a izbucnit după ce un fost asistent medical de la unitatea medicală a declarat , sub protecţia anonimatului pentru jurnaliştii publicaţiei Turnul Sfatului că pacienţii cu Covid 19 ar fi legaţi de paturi în secţia de ATI, că unii au răni la nivelul încheieturilor pentru că sunt legaţi cu feşe dar şi că sunt sedaţi cu sedative puternice pentru a nu se mai agita. În acest caz există un dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Sibiu, şi mai mulţi medici au fost audiaţi. Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii verifică situaţia de la Sibiu.