Românii care luptă pentru a obține majorarea pensiilor au parte de o adevărată dramă. Totodată, șeful Case Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat că au fost primite numeroase sesizări, cei mai mulți pensionari susținând că sunt nevoiți să facă eforturi financiare uriașe pentru a se putea bucura de o recalculare. Acesta a cerut ca instituțiile „să-și facă datoria” în aceste cazuri.
După ce procesul de recalculare a pensiilor a fost finalizat, veniturile unor români care nu mai lucrează, pot crește din nou. Asta, în contextul celei de-a doua recalculări, care îi vizează pe cei care au primit de-a lungul carierei sporuri sau alte venituri nepermanente.
Pentru a se putea bucura de o nouă creștere a pensiei, românii au la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a depune adeverințele ce atestă primirea veniturilor nepermanente.
”Vorbim despre stagiile de cotizare realizate înainte de 2001, nu de cine a ieșit la pensie după 2001. Am tot repetat lucrul acesta. Deci toată activitatea profesională după 1 aprilie 2001 este evidențiată foarte clar la casele teritoriale de pensii și nu mai este nevoie să aducă absolut nimic.
Noi vorbim doar despre perioada realizată anterior anului 2001, pentru că nu avem această digitalizare, dar lucrăm la ea.
Primim și noi o mulțime de sesizări, pe care le-am înaintat Ministerului Muncii, și s-a făcut și această investigație de către Consiliul Concurenței și cred că se află în continuare în investigare, și nu este normal ca pensionarii să plătească aceste sume destul de mari, având în vedere că o mare parte dintre aceștia sunt persoane vulnerabile, și nu este normal să se întâmple lucrul acesta. Tocmai de aceea instituțiile abilitate ale statului trebuie să-și facă datoria”, a declarat Daniel Baciu pentru Antena 3 CNN.
Totodată, șeful CNPP a vorbit despre faptul că operatorii economici privați sunt verificați.
”Să știți că acești operatori economici privați care au preluat aceste arhive ale societăților care s-au desființat, care își desfășoară activitatea, au și un regim destul de clar stabilit de lege. Este vorba despre legea Arhivelor naționale unde sunt și ei verificați, unde li se dă acel aviz de funcționare”, a mai spus șeful CNPP.