Bărbatul de 70 de ani, diabetic şi hipertensiv s-a infectat cu coronavirus. Medicul de familie i-a prescris antibiotic, însă starea i s-a agravat şi a fost trimis spital, pentru a fi internat.
Dimineața, însoțit de fiul său, bărbatul s-a prezentat la Urgențe. Era în jur de ora 10. La ora 15, era tot acolo, pe un scaun de plastic, fără ca nimeni să îl fi întrebat ceva.
„În jur de ora 15 când am vorbit cu el mi-a spus că abia atunci venise cineva să îi întrebe pe cei de acolo ce simptome au și ce tratament au luat. Atât. Și a plecat din nou. În tot acest timp, nimeni nu a întrebat dacă le este foame, sete, se simt bine. Tatăl meu este diabetic, glicemia trebuie monitorizată mereu. Nimeni nu a întrebat de lucrurile astea. De tensiune, ce să mai vorbim…”, spune fiul bătrânului, potrivit oradesibiu.ro.
Bărbatul spune că a aflat că tatăl său trebuie să aștepte eliberarea unui pat în spital, pentru a fi internat. La ora 18 încă nu se știa nimic, iar tatăl său se afla în continuare pe scaunul de plastic.
„Atunci am mers la spital. I-am dus mâncare, apă, glucometrul, pentru că nimeni, absolut nimeni nu l-a întrebat de glicemie. Avea 550! Încă un pic și intra în comă diabetică! În jur de ora 19 i s-a pus o perfuzie și celor de acolo li s-a dat un ceai. De la ora 10! Știu că nu sunt locuri, știu că sunt medici puțini, dar să nu întrebi un pacient cum se simte, dacă îi e foame, sete, să îi dai o cană cu apă…asta nu pot înțelege. Sunt oameni acolo cu boli cronice, cărora li se agravează starea poate nu din cauza covid-ului, ci din cauza faptului că nu primesc medicația la timp și că stau zeci de ore pe un scaun. Este inuman”, spune fiul pacientului.
Pentru a se asigura că tatăl său trece mai ușor peste orele de așteptare, bărbatul i-a dus acestuia o saltea gonflabilă.
„După mai bine de 8 ore de stat pe un scaun, tatăl meu nu se simțea bine deloc. I-am dus o saltea gonflabilă pe care am umflat-o în curtea spitalului și am băgat-o în container. E destul de mare, așa că a împărțit-o cu un alt pacient. Repet. Nu vreau să acuz medicii, pentru că înțeleg în ce situație dificilă sunt și ei. Dar totuși, managementul ar trebui un pic îmbunătățit. Să li se ofere celor care așteaptă condiții un pic mai bune. Niște scaune pliante sau șezlonguri, să se poată întinde cât de cât în orele în care așteaptă…verificarea stării de sănătate a celor care au și alte boli…”, spune fiul bătrânului.
Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu recunoaște că situația este gravă în spital din cauza numărului extrem de mare de pacienți, care vin în valuri.
„Da, este o situație extrem de grea. Medicii sunt puțini. Dar, acolo, în container, la Urgențe, sunt mereu medici interniști. Poate că nu s-a prezentat că e medicul cutare….dar pacienții sunt verificați. Iar în ceea ce privește mâncarea, cei care sunt la triaj sunt considerați internați și primesc mâncare de la spital. Da, pacienții așteaptă un loc, asta este și nemulțumirea urgentiștilor, că nu mai avem unde să îi ducem. Este plin peste tot. Într-o săptămână o să fie și mai grav. Nu știți câte eforturi facem pentru paturile de ATI, cum transferăm pacienții dintr-o parte în alta pentru a asigura pentru toți serviciile medicale”, spune directorul medical al Spitalului Județean Sibiu.
Reamintim că în judeţul Sibiu rata de infectare cu coronavirus a ajuns la 6,6 la mia de locuitori.