Francesca are numai patru ani şi nici nu mai ştie bine cum arată mama ei, plecată de mult în Italia. Ştie doar că vrea să aibă parte de căldura celei care i-a dat viaţă şi s-a gândit să o aducă înapoi. Şi-a luat bunica de mână şi a venit la România TV să-i transmită mamei un mesaj, chiar de Ziua Naţională a României.
„Nu o mai ţin minte pe mama. Mama mea nu vrea să vină acasă”, a spus copila.
Francesca are şi un mesaj pentru cea care i-a dat viaţă: „Mami meu, avem şi casă şi apă caldă şi avem şi foarte multe jucării”.
Pe Francesca a crescut-o bunica, după ce mama sa a decis, sedusă de promisiunile unui italian, să părăsească ţara. „Sunt sigură că mama ei o iubeşte, şi-a dorit acest copil şi, din tot sufletul, vreau să fim din nou împreună. Cred că nu este liberă să vină acasă. Doar eu o sun”, a spus bunica fetei.
În situaţia Francescăi sunt mulţi copii din România. La sfârşitul anului trecut, peste 83.000 de copii au fost lăsaţi de părinţii plecaţi la muncă peste hotare în grija rudelor, prietenilor sau, pur şi simplu, în centre de plasament.
„Copiii simt tot mai mult singuri, simt că nu au pe nimeni şi sunt sfâşiaţi de dorul de părinţi. Există copii care preferă să se automutileze pentru a atrage atenţia, doar, doar şi-or aduce părinţii acasă. Sunt cazuri în care copiii sunt victime ale diverselor abuzuri, chiar şi abuzul sexual în cazul în care copilul este lăsat cu concubinul”, a precizat Cătălina Florea de la Telefonul Copilului.
Autorităţile încearcă acum să limiteze pe cât posibil dramele acestor copii. Guvernul a adoptat de curând un proiect de lege, prin care părinţii care vor să plece la muncă în străinătate vor fi obligaţi să anunţe serviciul de asistenţă socială cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara. În plus, vor trebui să spună cine va avea grijă de copil în lipsa lor.