„Am văzut că nu mai sunt banii, am căzut în genunchi, mi-a curs sânge pe nas. Am spus să cheme poliţia că mi-au furat banii. A venit o directoare şi a dat telefon la 112 şi a spus daţi excrocul acesta afară„, a povestit Nicolae Cantemir.
Nicolae Cantemir susţine că a pus în cutia de valori 62.000 euro, aproape 80.000 de dolari, 30.000 lei, două ceasuri de firmă şi trei seturi de pietre preţioase şi diamante.
Acelaşi şoc l-a avut şi avocatul George Moloman, care, în urmă cu un an, s-a trezit fără cele patru lingouri de aur pe care le pusese la păstrare într-o cutie de valori. Omul susţine că există semne de întrebare asupra cheilor acestor cutii.
„Toată lumea îşi pune întrebarea dacă ai avut sau nu lingourile, dar nimeni nu îşi pune problema cum se poate sustrage. De ce am convingerea că se sustrage cu foarte mare uşurinţă. În momentul în care cineva vine şi ia o casetă şi nu se schimbă cheia. Acea cheie poate fi copiată de cel care vine după tine sau cel care a avut-o înainte„, a declarat avocatul.
Un specialist în securitate mecanică a declarat că aceste cutii de valori nu sunt cu nimic mai sigure decât seifurile în care se păstreză banii.
„Aceste casete nu au niciun filtru de securitate. Aceste cutii sunt închise în tezaure care sunt similare ale celor de numerar”, spune Bogdan Antonescu , preşedintele Asociaţiei de Securitate Mecanică.
Păgubiţii se plâng de lacunele legislaţiei bancare care nu prevăd norme exprese cu privire la declararea bunurilor depozitate. În prezent, băncile nu garantează valorile depuse şi mai mult decât atât, nu se consemnează în niciun document lucrurile puse la păstrare de către client.