INGREDIENTE DROB DE MIEL
• inima, rinichi, ficat, plamani de la un miel
• 5-7 fire de ceapa verde
• 3-4 oua
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura marar
• 1/4 canita pesmet (optional)
• sare si piper
• 2-3 oua fierte, tari (optional)
• 100 g smantana
• 50 g unt
Se spala bine organele in apa rece, se taie in bucati după care se lasa 10-15 minute in apa rece.
Se pun la fiert in apa rece (fara sare). Se ia spuma si se fierb circa 20-30 de minute.
Maruntaiele se dau prin masina de carne, impreuna cu franzela muiata in apa si bine stoarsa. Se adauga sare, piper, smantana, mararul si patrunjelul verde, untul și gălbenușurile.
Ceapa se pune la călit, se adaugă boia, după care se adauga la tocatura.
Albusurile se bat spuma tare si se adauga la compozitie.
Compoziția se pune într-o tavă se unsă cu ulei si tapetată cu pesmet, și se tine la cuptor 40 de min, la 180 grade C.
Se poate servi cu salată, ca aperitiv , cu piure sau cartofi la cuptor.
Spala si curata bine carnea, apoi tai-o bucati si pune-o la calit in ulei incins. Toarna peste ea 1-2 cani de apa clada si las-o sa se inabuse cu un capac deasupra pana cand se patrunde bine carnea.
Adauga peste carne, ceapa si usturoiul, mai las-o sa fiarba 2-3 minute si adauga si bulionul, boiaua, faina dizolvata in putin sos fierbinte si cateva frunzulite de menta. La final, condimenteaz-o cu sare si piper dupa gust.
Stufatul de miel se serveste cald, presarat cu marar si patrunjel din belsug.
Ingrediente Stufat de miel
Carnea se taie in bucăți.
Ceapa se curată, se spală și se taie marunt. Ceapa și usturoiul verde se taie in bucăți mai mari .
După ce s-a călit carnea în ulei și ceapă uscată,se adaugă apa cât să acopere carnea.
Când carnea s-a fiert aproape de tot se pune ceapa , usturoiul verde apoi și roșiile decojite. Se potrivește de sare iar la sfârșit se pune vinul alb. După ce a scăzut suficient se adaugă verdeata.
Se servește cu mămaligă caldă.
750 g carne de miel, 40 fire de ceapă verde, 20 fire de usturoi verde, 50 g untură, o lingură de făină, 30 ml ulei, 30 ml oțet, două linguri de bulion, sare, piper.
Carnea de miel se curăță și se porționează, după care se prăjește ușor în untură. Ceapa și usturoiul se curăță de mustăți, se spală și se înnoadă fiecare fir în parte, cu buclă. Firele de ceapă și de usturoi trebuie să fie foarte fragede, ca să se poată înnoda ușor. Dacă sunt mai groase și mai bătrâne, atunci întâi se opăresc ușor, ca să devină mai flexibile. Se călesc și ele puțin în untura în care s-a prăjit carnea. Într-o cratiță mai mare se pune întâi uleiul, apoi firele de ceapă și de usturoi și peste ele carnea. Bulionul de roșii se subțiază cu apa, apoi se adaugă în el oțetul, se dizolvă făina și se toarnă în cratiță. Se adaugă sare, piper și dacă e nevoie, încă puțină apă. După ce a început să fiarbă, se ia vasul de pe ochiul de aragaz și se trece în cuptor, la foc mic, să fiarbă pe îndelete și să scadă sosul suficient.
Sorin Bontea
Va pot da cateva sfaturi despre cum prepar eu drobul. Folosesc ceapa verde, usturoi verde, organe de miel, bucati de carne un pic mai grasuta, dar nu foarte (cam ce nu pun la ciorba si friptura). Eu nu fierb organele si carnea, ci le inabus, adica pun putin ulei, sotez, pun ceapa si usturoiul verde, le inabus un pic, apoi mararul si patrunjelul proaspat tocate, sare si piper proaspat macinat. Iar daca nu aveti prapur, va dau un sfat: puteti tapeta forma in care faceti drobul cu ulei si pesmet, iar pe deasupra turnati ou batut deasupra. Asta daca nu aveti prapur, repet!
Catalin Scarlatescu
Va dau un singur sfat: in stufat puneti mai mult usturoi verde decat ceapa verde, iese mult mai gustos asa.
Florin Dumitrescu
Cel mai simplu ar fi sa puneti o bucata de carne la cuptor, cu legume radacinoase, foarte mult usturoi, cimbru si vin rosu. Acoperiti totul cu o folie de aluminiu, la foc mediu, pentru cel putin o ora si jumatate, serviti cu legume fierte si, bineinteles, un pahar de vin rosu! Cu riscul de a ma repeta, consider ca cea mai buna reteta pentru o masa este compania, asa ca respectati-va, iubiti-va si un Paste Fericit pentru toata lumea!
Sorin Bontea
E greu de spus, fiecare isi face meniul dupa preferinte. Eu unul aleg mereu ciorbita de miel, drob, friptura, oua rosii si cozonac sau pasca. Ah, si bineinteles salata cu ceapa verde, rosii, ridichi, salate verde! Fara alte platouri speciale de mezeluri sau alte nebunii.
Catalin Scarlatescu
In primul rand trebuie sa ai oua rosii, drob, apoi bors si pe urma alte nebunii cum ar fi rulada de miel, stufat, friptura. La final adaugam cozonac, neaparat insotit de un pahar cu lapte, pentru ca laptele linisteste stomacul, dupa atatea preparate cu ceapa si usturoi.
Florin Dumitrescu
Pastele celebreaza traditia si este una dintre acele sarbatori in care te bucuri de familie. Masa traditionala romaneasca de Paste cu drob de miel, ciorba, friptura la cuptor, pasca, cozonaci si vin de tara… sunt gusturile care ne sunt intiparite in minte inca de mici. Meniul perfect tine in primul rand de starea de spirit si de atmosfera de la masa. Atata timp cat esti cu familia poti manca orice.