Ca la orice „drog”, unii oameni simt placere, unii nu simt nimic, altii se simt rau, scrie obiectiv.info. Efectele sale secundare sunt accentuate la cei cu Sindrom Gilbert(2% din populatie), deficit de vitamina B12 (vegetarieni care mananca produse „de post” din comert), consumul de alcool (bere si chipsuri), spune Dr. Menci.
Citeşte şi Cât de nocivă este, de fapt, brânza topită pentru organism
FABRICAT din melasa (care este obtinuta din zahar) prin fermentatie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic. Mai poate fi intalnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E621 (conform regulamentelor europene).
Glutamatul se foloseste cel mai mult in alimentele fabricate artificial si in semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, inghetata, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului ca acel aliment este foarte gustos (o pacaleala). Dar asta nu este totul…
Glutamatul este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat invocand simptome ca greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generica de „simptomul mancarii chinezesti”.
Citeşte şi Ciorba cu APĂ DE LA ROBINET, pericol pentru sănătate
Glutamatul se intalneste si in alimente naturale. Cele mai mari concentratii de glutamat se gasesc in drojdie, ciuperci, rosii, branzeturi si extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot contine valori periculos de mari de glutamat fara a fi „aditivate” cu E 621. Daca un produs alimentar are ca ingrediente „proteina vegetala hidrolizata” (care contine pana la 30% glutamat), „proteina din plante hidrolizata”, „arome naturale”, „aromatizanti”, sau „extract Kombu” atunci glutamatul este prezent in acel aliment in cantitati suficient de mari pentru a ne atrage atentia.
Glutamatul este un drog
Glutamatul monosodic (E 621) este un drog si un neurotransmitator. El este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil, alaturi de alti nerotransmitatori (ca acidul aspartic), de functionarea corecta a sistemului nervos. De aceea, pentru o functionare corecta a creierului si a organelor interne, este absolut necesar sa existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora in corp.
Vezi mai multe amănunte aici.