Potrivit raportului realizat de Laurent Laniel, cercetător specialist în piaţa drogurilor ilicite din cadrul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), atentatele din 13 noiembrie au creat această legătură între jihadişti şi captagon care s-ar fi extins în Siria afectată de războiul cu jihadiştii.
Laniel a insistat asupra faprului că „niciunul dintre aceşti terorişti nu a trecut la fapte”, însă aceste suspiciuni nu au încetat să existe şi să fie crezute. După atacul din 13 noiembrie soldat cu 130 de morţi, la Paris sşi Saint -Denis, în noiembrie 2015, această ipoteză a prins şi mai mult teren.
Citeşte şi Jada Pinkett Smith, DEZVĂLUIRI ŞOC depre trecut. „Am fost traficantă de DROGURI”
Ulterior, auitopsiile practicate pe cadavrele jihadiştilor au arătat că aceştia nu fuseseră nici sub imperiul drogurilor, şi nici sub cel al alcoolului. Unele informaţii sugerau că jihadiştii consumaseră captagon- substanţă care i-ar fi făcut invulneralibi la frică pe cei care luptau în Siria.
La ora actuală, captagonul se vinde pe piaţa neagră sub forma unei pastile albe ce are imprimată cu un logo ce sugereză două semiluni şi care se comercializează de la începutul anilor 1960. Substanţa activă acestui drog este fenetilina – un drog de sinteză din familia amfetaminelor. Acum, această substanţă nu se mai produce în zilele de astăzi, a mai spus specialistul.