Dronele vor putea fi împuşcate de militari în situaţia în care utilizare acestora generează o serie de provocări de securitate atât în cazul operațiunilor sau obiectivelor militare ori guvernamentale, cât și în cazul organizării unor evenimente publice de mare amploare. Ministerul Apărării a iniţiat un proiect de lege pentru a schimba legislaţia privind regimul armelor.
Astfel, MApN vrea să modifice Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, pentru ca dronele să fie incluse printre ameninţările la adresa securităţii şi pentru a stabili metode de a le contracara.
Potrivit proiectului, drona este definitivă ca fiind „orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanță”.
Citeşte şi: Oraşul din România în care localnicii sunt verificaţi cu dronele dacă respectă măsura izolării la domiciliu
Prin acest proiect legislativ este introdusă posibilitatea ca Armata să combată activitatea neautorizată a dronelor dacă acestea reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității obiectivelor militare, conform Avocatnet.ro.
În ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate” cu drone aeriene, se arată în nota de fundamentare a proiectului MApN.
Pentru a contracara dronele, Armata va putea folosi orice dispozitiv militar pe care îl are în dotare, inclusiv armele de foc. Totuși, în primă fază, militarii vor încerca să oprească dronele cu ajutorul unor dispozitive ce nu implică acțiuni fizice asupra acestora, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de energie dirijată, microunde de mare putere ori unde laser, notează sursa citată.
În momentul folosirii de arme sau de orice alt dispozitiv militar împotriva unei drone, focul se va executa, pe cât posibil, până la oprirea sau imobilizarea acesteia, nu până la distrugerea ei, arată proiectul legislativ.
Modul prin care dispozitivele militare vor acţiona imobilizarea dronelor, adică procedura ce va trebui urmată efectiv în aceste situații, va fi stabilit, după ce proiectul de lege va intra în vigoare, prin ordin al MApN.
Proiectul de lege nu intră în vigoare acum. Acesta trebuie dezbătut de Parlament, trimis spre promulgare preşedintelui României şi ulterior publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.
Citeşte şi: Preşedintele SUA a dat ordinul. Este vorba de atacurile cu DRONE