Drulă a declarat la evenimentul „O paradigmă liberală pentru modernizarea României – 10 ani mai târziu. Starea democraţiei în România: o viitoare problemă pe agenda UE?”, organizat de RENEW Europe și USR, că dosarul deschis împotriva lui Vlad Voiculescu este un exemplu alarmant de folosire a instituţiilor statului împotriva opoziţiei politice.
„Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani. Este mai rău ca pe vremea lui Năstase, pentru că acum, sub acoperirea războiului, se acţionează subtil şi pervers. Observăm o spirală a tăcerii, un climat al fricii”, a spus liderul USR, potrivit News.ro.
„Statul de drept este călcat în picioare. Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani. Este mai rău ca pe vremea lui Năstase, pentru că acum, sub acoperirea războiului, se acţionează subtil şi pervers. Observăm o spirală a tăcerii, un climat al fricii”, a spus Cătălin Drulă.
Liderul USR a subliniat că „dosarul deschis împotriva lui Vlad Voiculescu este un exemplu alarmant de folosire a instituţiilor statului împotriva opoziţiei politice” și l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu de faptul că intimidează membri USR.
„De ce DNA, cu un procuror care i-a îngropat plagiatul lui Ciucă, face un dosar la comandă, care atacă opoziţia? Vlad Voiculescu este pe lista USR pentru europarlamentare, i se deschide un dosar. De ce? Pentru un mecanism european comun de achiziţii care a fost aplicat în toate ţările din Europa? Vedem un sistem militarizat, care nu crede în guvernarea civilă. Sunt hărţuiţi colegii mei, primarii USR sunt ameninţaţi şi şantajaţi. Ce caută Marcel Ciolacu prin birourile primarilor USR să-i ameninţe?”, a adăugat preşedintele USR.
Pe de altă parte, fostul premier Florin Cîţu a rămas fără susţinere chiar şi în PNL, Alina Gorghiu anunţând vineri că parlamentarii liberali vor vota pentru ridicarea imunităţii acestuia, pentru a lăsa organele de anchetă să-şi desfăşoare investigaţia.
„Din perspectiva PNL nu mai este niciun secret, în mod constant am fost de-a lungul timpului în favoarea desfăşurării activităţii justiţiei. Am dat un vot favorabil ridicării de imunitate, astfel încât Parchetele să poată să investigheze diverse lucruri cu care s-au sesizat şi facem acest lucru indiferent că persoana despre care se cere ridicarea de imunitate este membru al PNL sau membru al oricăruo alt partid. Aşa cum am mai spus, nu în Parlamentul României se stabilesc vinovăţiile. Justiţia este cea care decide pe bază de probe”, a explicat Alina Gorghiu, vineri la Târgu Mureş.
Ea a precizat că nu doreşte să facă niciun comentariu referitor la ancheta DNA privind achiziţia de vaccinuri în perioada pandemiei, iar atunci când Senatul va vota cu privire la ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, îşi va „indeplini cu celeritate atribuţiile”.
„Cu privire la ancheta despre care DNA vorbeşte, nu voi face niciun comentariu pentru că sunt unul dintre oamenii care, nu de azi de ieri, are încredere în justiţia din România. Atunci când se va lua decizia în Senat, voi îndeplini cu celeritate atribuţiile care îmi revin în calitate de ministru al Justiţiei”, a completat Gorghiu.
Conducerea Senatului se reuneşte, vineri, pentru a analiza cererea DNA de ridicare a imunităţii lui lui Florin Cîţu, în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie.