Drumuri construite „la linie”: scanerul folosit de STRABAG care verifică corectitudinea execuției în orice moment

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări.
Filip Stan
27 sept. 2023, 14:08
Drumuri construite

Execuția corectă a proiectelor de drumuri reprezintă acum o sarcină mai ușoară datorită tehnologiei. Folosit în special la modernizările de drumuri, scanerul RD-M1 oferă informații precise prin care poate fi verificată corectitudinea execuției în orice moment, spun specialiștii companiei de construcții STRABAG.

„RD-M1 captează un flux de date altimetrice și planimetrice, oferind informații precise asupra unei suprafețe de drum. Rezultatul scanării este un nor de puncte, fiecare punct având atât poziție planimetrică (X,Y) cât și altimetrică (cota Z)”, au explicat specialiștii STRABAG.

De asemenea, prelucrarea datelor oferă posibilitatea de a lucra cu proiectele Beneficiarului (adaptate cerintelor STRABAG) sau cu contracte care includ proiectare proprie. STRABAG a folosit acest scaner la proiecte precum modernizarea DJ 107A Culoarul Mureșului, loturile 1 și 2 Dumbrăvița.

Cum funcționează

Într-o imagine cu scaner-ul RD-M1, se observă că acesta se află montat pe o utilitară Volkswagen Caddy. Asta în timp ce softurile asociate aparaturii se află instalate într-un laptop workstation. Același laptop este folosit atât pentru culegerea datelor din teren cât și pentru procesarea lor la birou, au mai spus specialiștii STRABAG. Aceștia au menționat că scanările traseelor alese s-au făcut cu viteză constantă, de aproximativ 35-45 km/h.

„În urma prelucrării datelor brute primare de la scaner, se poate obține un nor de puncte. Fiecare punct din acest nor are poziție (X,Y) în sistem Stereografic, cât și cota (Z) în sistem Marea Neagră”, au arătat experții. În continuarea prelucrărilor, după eliminarea elementelor care nu sunt folositoare, se generează un model 3D.

Pe baza modelului 3D generat, se creează suprafața de lucru – Ground.  Această suprafață va fi folosită la crearea proiectului care va fi pus în practică în teren. Apoi, în faza de proiectare, se creează profilele transversale la densitatea dorită, precum și profilul longitudinal. Proiectul elaborat în Magnet Construct, softul asociat echipamentului, se importă în utilaje.

În prima etapă, este folosit la frezarea drumului existent pentru îndepărtarea asfaltului cât și pentru regeometrizarea acestuia, conform noului proiect elaborat.

În etapa a doua, este folosit cu finisor dotat cu echipament 3D pentru așternerea în cotele proiectate.

Pe toata perioada punerii în operă se fac verificări permanente care asigură toleranțele și preciziile conform proiectului.

Acuratețe în crearea modelului 3D

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări. Iar acest model nu se poate obține cu acuratețe prin folosirea metodelor clasice topografice. „Dacă în momentul inițial T zero există acest model 3D, el poate fi actualizat permanent prin rescanări la diferite faze de execuție, la diferite straturi de asfalt. Astfel, pot fi obținute informații cantitative și calitative în orice moment al execuției”, au mai explicat experții.

Potrivit lor, cu acest scaner pot fi prevenite probleme de planeitate sau legate de grosimea straturilor de asfalt. „În orice moment se poate verifica corectitudinea execuției, ca pante transversale, longitudinale, planeități, prin suprapunerea modelului 3D al suprafeței inițiale peste modelul 3D proiectat, la diferite straturi”, au menționat specialiștii STRABAG.

Și grosimea stratului de asfalt așternut poate fi verificată la fel prin suprapunerea modelului 3D inițial peste modelul 3D obținut prin scanarea stratului superior, au adăugat reprezentanții constructorului.

Mai mult, acest scaner poate fi folosit și în zone de deal sau de munte. „Scanerul poate fi folosit în orice zonă geografică, cu condiția de a respecta indicațiile producătorului asupra deschiderii față de constelațiile satelitare, distanța față de clădiri, acoperire cu vegetație”, au indicat specialiștii.

De asemenea, pe lângă modernizări de drumuri, scanerul poate fi folosit și la proiecte de construit drumuri noi, dar la anumite faze.

„Scanerul se pretează pentru orice tip de proiect, dar în special pentru proiectele de frezare și așternere asfalt, acolo unde se poate face o corelare de tipul: scanare – obținere model 3D a suprafeței inițiale – proiect sau reproiectare pentru freză/ frezarea suprafeței în parametrii de pantă, conversii de pantă în aliniament sau curbe – rescanare suprafață obținută în urma frezării – așternere asfalt peste această suprafață conform proiect””, au mai arătat specialiștii.

Potrivit lor, scanerul poate interveni în construcția de drumuri noi, la straturile superioare, acolo unde se poate rula cu automobil pe suprafața care se dorește a fi scanată.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se chema, de fapt, strada pe care locuiești. Puțini români știu de ce și cum s-a schimbat numele străzilor
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni