Drumuri construite „la linie”: scanerul folosit de STRABAG care verifică corectitudinea execuției în orice moment

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări.
Filip Stan
27 sept. 2023, 14:08
Drumuri construite

Execuția corectă a proiectelor de drumuri reprezintă acum o sarcină mai ușoară datorită tehnologiei. Folosit în special la modernizările de drumuri, scanerul RD-M1 oferă informații precise prin care poate fi verificată corectitudinea execuției în orice moment, spun specialiștii companiei de construcții STRABAG.

„RD-M1 captează un flux de date altimetrice și planimetrice, oferind informații precise asupra unei suprafețe de drum. Rezultatul scanării este un nor de puncte, fiecare punct având atât poziție planimetrică (X,Y) cât și altimetrică (cota Z)”, au explicat specialiștii STRABAG.

De asemenea, prelucrarea datelor oferă posibilitatea de a lucra cu proiectele Beneficiarului (adaptate cerintelor STRABAG) sau cu contracte care includ proiectare proprie. STRABAG a folosit acest scaner la proiecte precum modernizarea DJ 107A Culoarul Mureșului, loturile 1 și 2 Dumbrăvița.

Cum funcționează

Într-o imagine cu scaner-ul RD-M1, se observă că acesta se află montat pe o utilitară Volkswagen Caddy. Asta în timp ce softurile asociate aparaturii se află instalate într-un laptop workstation. Același laptop este folosit atât pentru culegerea datelor din teren cât și pentru procesarea lor la birou, au mai spus specialiștii STRABAG. Aceștia au menționat că scanările traseelor alese s-au făcut cu viteză constantă, de aproximativ 35-45 km/h.

„În urma prelucrării datelor brute primare de la scaner, se poate obține un nor de puncte. Fiecare punct din acest nor are poziție (X,Y) în sistem Stereografic, cât și cota (Z) în sistem Marea Neagră”, au arătat experții. În continuarea prelucrărilor, după eliminarea elementelor care nu sunt folositoare, se generează un model 3D.

Pe baza modelului 3D generat, se creează suprafața de lucru – Ground.  Această suprafață va fi folosită la crearea proiectului care va fi pus în practică în teren. Apoi, în faza de proiectare, se creează profilele transversale la densitatea dorită, precum și profilul longitudinal. Proiectul elaborat în Magnet Construct, softul asociat echipamentului, se importă în utilaje.

În prima etapă, este folosit la frezarea drumului existent pentru îndepărtarea asfaltului cât și pentru regeometrizarea acestuia, conform noului proiect elaborat.

În etapa a doua, este folosit cu finisor dotat cu echipament 3D pentru așternerea în cotele proiectate.

Pe toata perioada punerii în operă se fac verificări permanente care asigură toleranțele și preciziile conform proiectului.

Acuratețe în crearea modelului 3D

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări. Iar acest model nu se poate obține cu acuratețe prin folosirea metodelor clasice topografice. „Dacă în momentul inițial T zero există acest model 3D, el poate fi actualizat permanent prin rescanări la diferite faze de execuție, la diferite straturi de asfalt. Astfel, pot fi obținute informații cantitative și calitative în orice moment al execuției”, au mai explicat experții.

Potrivit lor, cu acest scaner pot fi prevenite probleme de planeitate sau legate de grosimea straturilor de asfalt. „În orice moment se poate verifica corectitudinea execuției, ca pante transversale, longitudinale, planeități, prin suprapunerea modelului 3D al suprafeței inițiale peste modelul 3D proiectat, la diferite straturi”, au menționat specialiștii STRABAG.

Și grosimea stratului de asfalt așternut poate fi verificată la fel prin suprapunerea modelului 3D inițial peste modelul 3D obținut prin scanarea stratului superior, au adăugat reprezentanții constructorului.

Mai mult, acest scaner poate fi folosit și în zone de deal sau de munte. „Scanerul poate fi folosit în orice zonă geografică, cu condiția de a respecta indicațiile producătorului asupra deschiderii față de constelațiile satelitare, distanța față de clădiri, acoperire cu vegetație”, au indicat specialiștii.

De asemenea, pe lângă modernizări de drumuri, scanerul poate fi folosit și la proiecte de construit drumuri noi, dar la anumite faze.

„Scanerul se pretează pentru orice tip de proiect, dar în special pentru proiectele de frezare și așternere asfalt, acolo unde se poate face o corelare de tipul: scanare – obținere model 3D a suprafeței inițiale – proiect sau reproiectare pentru freză/ frezarea suprafeței în parametrii de pantă, conversii de pantă în aliniament sau curbe – rescanare suprafață obținută în urma frezării – așternere asfalt peste această suprafață conform proiect””, au mai arătat specialiștii.

Potrivit lor, scanerul poate interveni în construcția de drumuri noi, la straturile superioare, acolo unde se poate rula cu automobil pe suprafața care se dorește a fi scanată.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București