UPDATE: Un bebeluş în vârstă de o lună şi mama acestuia au fost scoşi din nămeţi de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, care acţionau la degajarea drumului DN 1D – Ciorani – Cioceni.
Potrivit IJJ Prahova, sâmbătă, între orele orele 10.35 -14.10, 48 de jandarmi şi 12 autospeciale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova au acţionat pentru deszăpezirea căilor de acces la şase spitale din judeţul Prahova.
Totodată, arată sursa citată, un efectiv de 14 jandarmi au acţionat în zona DN 1D (Ciorani – Cioceni), pentru deszăpezirea drumului, care era blocat din cauza zăpezii viscolite şi troienite.
„După intervenţia utilajelor care au degajat artera de circulaţie de troienele de zăpadă, efectivele de jandarmi au acţionat cu ajutorul lopeţilor pentru deszăpezirea mai multor autoturisme şi autocamioane blocate. În timpul intervenţiei, un copil de aproximativ o lună de zile, împreună cu mama acestuia din localitatea Fulga, rămaşi blocaţi în nămeţi, au fost transportaţi de jandarmi la Spitalul de Pediatrie Ploieşti, deoarece acesta avea probleme medicale”, precizează IJJ Prahova.
UPDATE: Situaţie limită în judeţul Teleorman. O tânără de 27 de ani a născut singură acasă, după ce ambulanţa care mergea sprea ea a rămas înzăpezită pe un drum judeţean. Asistentul de pe ambulanţă a ajuns cu tractorul la casa femeii, iar ambulanţa a reuşit să ajungă abia la două ore după naştere.
UPDATE: Drumarii au acţionat sâmbătă cu 1.415 utilaje şi au răspândit aproximativ 10.343 de tone de material antiderapant pentru a menţine practicabilă şi în condiţii de siguranţă reţeaua rutieră din România, iar în prezent nu sunt drumuri închise sau restricţionate din cauza condiţiilor meteorologice, a anunţat Compania Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Astfel, Direcţia de drumuri Bucureşti a acţionat cu 303 autoutilaje şi a răspândit 3.135 tone material antiderapant, Direcţia Regională Craiova, cu 220 autoutilaje şi 1.123 tone material antiderapant, iar DRDP Timişoara a activat cu 221 autoutilaje şi a răspândit 1.675,5 tone material antiderapant.
De asemenea, în Cluj s-a acţionat pe drumurile din regiune cu 233 de autoutilaje şi s-au răspândit 1.468,2 tone material antiderapant, în Braşov cu 142 autoutilaje şi 800 tone material antiderapant, Iaşi – 206 autoutilaje şi 1.131,2 tone material antiderapant, iar drumarii de la DRDP Constanţa au ieşit cu 90 autoutilaje şi au răspândit 1.010 tone material antiderapant.
„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, se subliniază în comunicatul CNAIR.
Adminstraţia Naţională de Meteorologică (ANM) prognozează pentru Bucureşti în acest weekend ninsori moderate cantitativ, cu depuneri de zăpadă, precum şi precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă.
„Începând de sâmbătă, ora 8:00, până duminică, ora 8:00, cerul în Bucureşti va rămâne noros. Temporar, sunt anunţate precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare umedă la începutul intervalului, apoi ploaie, condiţii în care, în prima parte a zilei, se poate forma polei, iar stratul de zăpadă se va topi. Vântul va avea intensificări temporare, cu rafale în general de până la 45 – 50 km/h. Temperatura aerului va urca uşor şi treptat, de la -1 grad în orele dimineţii, până în jurul a 2 – 3 grade, în cursul serii şi al nopţii”, potrivit ANM.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă de sâmbătă dimineaţă, în nouă judeţe, respectiv o avertizare Cod galben de ninsori moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, ce vor afecta zone din 18 judeţe până duminică seară.
De asemenea, în intervalul 14 decembrie, ora 19:00 – 16 decembrie, ora 18:00, va fi în vigoare o informare generală de vremea rea. Astfel, pe parcursul perioadei menţionate, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.
UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră a fost reluată pe ambele benzi la kilometrul 105 al autostrăzii A1 Bucureşti – Piteşti, pe sensul către Capitală, după scoaterea pe banda de urgență a autotrenului derapat.
UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând cu ora 09:00, Bara Sulina a fost închisă, din cauza vântului puternic.
Pe Autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa şi A3 Bucureşti Ploieşti, s-a depus strat subţire de zăpadă, acţionându-se cu utilaje pentru curăţarea carosabilului.
Din cauza unui autocamion derapat, circulaţia este restricţionată pe banda 1 pe Autostrada A1 pe sensul către Capitală, la kilometrul 72.
Pentru reducerea riscului de a fi surprinşi sau blocaţi în trafic, le recomandăm conducătorilor auto să se informeze înainte de a porni în călătorie despre situaţia drumurilor pe traseul pe care intenţionează să se deplaseze, să nu plece dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă. E important să aibă funcţionale sistemele de climatizare, să-şi asigure o bună vizibilitate în parbriz, lunetă şi geamuri laterale, să adopte o conduită preventivă la volan, adaptând viteza la condiţiile de trafic şi de drum, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă şi să utilizeze cu precădere frâna de motor pentru a reduce viteza, evitând astfel derapajul pe un caorosabil ud sau acoperit cu zăpadă.
Se menţin cele 5 drumuri naţionale cu circulaţia oprită, respectiv:
1. DN 2H, în Milişăuţi, judeţul Suceava, la kilometrul 4+776, pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii asupra podului din localitate. Circulaţia se desfăşoară pe rutele ocolitoare DN2 şi DN17A Rădăuţi – Suceava;
2. DN 2L, în Soveja, judeţul Vrancea, la kilometrul 59+900, ca urmare a precipitaţiilor abundente care au dus la prăbuşirea dalei de beton a podului, pe toată lăţimea căii de rulare;
3. DN 7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu), conform regulamentului de funcţionare a drumului şi din cauza instabilității atmosferice la altitudine, ce poate produce fenomene meteorologice extreme în orice moment;
4. DN 12B, în Slănic Moldova, judeţul Bacău, pe tronsonul kilometric 16+450-17+500, unde, la intrarea în localitate s-a produs o cedare a terasamentului de drum, ce a dus la surparea acestuia pe o lungime de 3 metri. Traficul rutier se desfăşoară pe urmatoarea rută ocolitoare: DN12B km 16+450 – str. Vasile Alecsandri – DN12B km 17+500 şi retur, cu o restricţie de tonaj de 7,5 tone. Şi tot pe acest drum, dar pe tronsonul 0+452 – 0+487, din cauza unei alunecări de teren ce a dus la tasarea platformei carosabilului, circulaţia se desfăşoară pe ruta ocolitoare: DN12A km 103+000 – str. 1 Mai – str. Răducanu – str. Podu de Fier – str. Tiseşti – str. Semicercului – str. Bradului – intersecţie cu DN12B km 2+000 şi retur;
5. DN 67C (Transalpina), din cauza căderilor de zăpadă, pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul Rânca (Gorj) – Obârşia Lotrului (Vâlcea), între kilometrii 34+800 de metri şi 59+800 de metri.