Judecătorii însărcinaţi cu instruirea cazului „Carlton”, de proxenetism, la Lille, în nordul Franţei, au hotărât să îl trimită în judecată pe fostul director FMI Dominique Strauss-Kahn şi pe alte 12 persoane, pentru „proxenetism în formă agravată, în grup”, a anunţat vineri procurorul din Lille, relatează AFP. A 14-a persoană inculpată în dosar este dată în judecată pentru „complicitate la escrocherie şi abuz de încredere”, se precizează într-un comunicat, informează Mediafax.
Parchetul a cerut pe 11 iunie retragerea acuzaţiilor formulate împotriva fostului director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), apreciind că „nu există probe suficiente”.
Acesta a cerut, de asemenea, retragerea acuzaţiilor formulate împotriva fostului director al grupului Eiffage în regiunea de nord, Jean-Luc Vergin, şi trimiterea la un tribunal corecţional a celorlalte 12 persoane implicate în acest dosar.
Parchetul nu a precizat pentru AFP dacă va face apel împotriva ordonanţei emise vineri dimineaţa de către judecători. Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 64 de ani, a fost inculpat pe 26 martie 2012 pentru „proxenetism în grup organizat”, în urma participării la petreceri cu prostituate, la Paris şi Washington.
Afacerea a primit numele hotelului de lux Carlton din Lille, ai cărui proprietar, director şi însărcinat cu relaţii publice au fost inculpaţi. El afirmă că nu ştia că aceste femei, care i-au fost prezentate de către un comisar de poliţie şi oameni de afaceri, erau prostituate.
Unul dintre avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn, Richard Malka, care a denunţat o „animozitate” împotriva clientului său, a declarat vineri pentru AFP că se vor prezenta „cu seninătate la tribunalul corecţional, pentru a denunţa absurditatea şi aberaţia acestei plângeri pentru proxenetism în formă agravată”.
Judecătorii de instrucţie din Lille au abandonat încadrarea penală de „grup organizat”, care ar fi putut justifica un proces penal, dar şi infracţiunea de „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, conform rechizitoriului întocmit de parchet.
În decembrie, un acord financiar confidenţial între Dominique Strauss-Kahn şi Nafissatou Diallo, o cameristă care îl acuza de agresiune sexuală, a închis definitiv scandalul de la Hotelul Sofitel din New York, care l-a obligat pe fostul ministru socialist francez să demisioneze de la conducerea FMI şi a pus capăt ambiţiilor sale prezidenţiale în Franţa.