„În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile”, susţine DSP Bucureşti într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Totodată, DSP susţine că „sub directa îndrumare” a Ministrul Sănătăţii, intenţionează să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.
Cei care vor să ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge.
Astfel, cu actul de identitate se vor prezenta la recepţie şi vor completa un chestionar. Următoarea etapă o constituie triajul medical, care presupune şi examenul clinic, iar în funcţie de rezultatul analizelor, li se va comunica dacă pot sau nu dona sânge.
„Pentru a putea fi donator, trebuie să ai între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu te afli sub tratament pentru diferite afecţiuni: (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Totodată, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis,vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii, cancer”, precizează DSP Bucureşti.