La finele lui 2016, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) avea prevăzut un necesar de 29.608 posturi, dintre care erau ocupate 26.911 de posturi, potrivit şefului DSU.
Faţă de anul trecut, numărul posturilor ocupate a crescut cu 2.782 de posturi, iar pierderile de personal din sistem au însumat 1.132 de persoane.
Vârsta medie a personalului IGSU este de 38 de ani, ca şi a ofiţerilor şi subofiţerilor din inspectorat, în timp ce vârsta medie a funcţionarilor publici din IGSU este de 56 de ani, iar cea a personalului contractual, de 49 de ani.
Inspectoratul General de Aviaţie are 643 de posturi prevăzute în organigramă, dintre care 412 sunt încadrate, ceea ce înseamnă un procent de 64 la sută, a mai arătat Raed Arafat.
El a precizat că gradul de încadrare al instituţiei cu piloţi brevetaţi este de 50 la sută, iar media de vârstă a personalului este de 40 de ani.
„La capitolul resurse umane, se observă o uşoară creştere a numărului de medici angajaţi la Serviciile de Ambulanţă. Acest lucru s-a petrecut pe fondul scoaterii la concurs a unor posturi, dar doar jumătate s-au ocupat. Majoritatea medicilor care lucrează la Ambulanţă au atestat de medicină de urgenţă – 507, alţi 89 sunt medici de familie/ medicina generală fără competenţă de urgenţă, iar 95 sunt medici rezidenţi, medicină de familie, cu post în Ambulanţă. Cu toate acestea, distribuţia medicilor la nivel naţional nu este uniformă şi există zone din ţară unde nu poate fi asigurată garda”, potrivit bilanţului prezentat de şeful DSU.
O situaţie asemănătoare se înregistrează şi la Serviciile de Ambulanţă, existând zone în ţară care nu pot asigura ture complete cu doctori.
„Judeţele care au de suferit din acest punct de vedere sunt: Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Vrancea, Buzău, Ialomiţa şi Tulcea, unde există doar cinci medici sau mai puţini”, a precizat Arafat.
Situaţia privind celelalte categorii de personal angajat la Serviciile de Ambulanţă se prezintă astfel: 4.325 de ambulanţieri şi şoferi (faţă de 4.525 în 2015); 518 de operatori registratori de urgenţă; 1.211 personal administrativ.
Din punct de vedere al posturilor scoase la concurs, în anul 2016 au fost vacantate 299 de posturi pentru aceste categorii de personal şi au fost ocupate 243. Numărul total al angajaţilor Serviciilor de Ambulanţă este de 10.408, potrivit datelor DSU.
Citeşte şi Raed Arafat: Dispeceratul integrat al Capitalei ar putea deveni operaţional în 2017