DSV Dolj: Cei patru pui de leu de la Zoo au fost născuţi prematur şi au murit în primele 12 ore

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Dolj au declarat că cei patru pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova s-au născut înainte de termen şi au murit în primele 12 ore de la naştere, pe corpurile acestora nefiind găsite urme de lovituri.
Cristina Dinu
02 iul. 2013, 12:35
DSV Dolj: Cei patru pui de leu de la Zoo au fost născuţi prematur şi au murit în primele 12 ore

Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Dolj a făcut mai multe analize pe cadavrele celor patru pui de leu găsiţi morţi la Grădina Zoologică din Craiova, în urmă cu o săptămână, scrie Mediafax.

„Toate cele patru cadavre, din punct de vedere biologic, erau subponderale, adică sub greutatea de naştere. Totodată, nu s-au constatat leziuni prin violenţă, adică nu au fost atacaţi de leoaică şi în urma examenului anatomo-patologic, s-au constatat distrofii ale organelor interne, la cord, la ficat, congestive pulmonară. Ei au murit în primele 12 ore de la naştere, ceea ce demonstrează că au fost neviabili, adică fătarea nu a fost dusă la termen şi ei nu au putut supravieţui”, a declarat Constantin Retea, director adjunct al DSV Dolj.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Craiova a declanşat o anchetă, în 20 iunie, în cazul dispariţiei unor pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova, care s-ar fi născut, cu o zi înainte, în captivitate, dar când mai mulţi jurnalişti au mers să vadă şi să filmeze puii aceştia dispăruseră.

Jurnaliştii au intrat în posesia unui filmuleţ realizat în 19 iunie de o persoană care a asistat la naşterea a trei pui de leu la Grădina Zoologică din Craiova. Pe filmuleţ se vede cum una dintre leoaice îşi alăptează puii, care par sănătoşi şi jucăuşi. Jurnaliştii care au mers a doua zi să fotografieze şi să filmeze puii au constatat, când au ajuns în faţa cuştii leilor, că puiuţii dispăruseră.

Căutaţi pentru a explica această situaţie, administratorii Grădinii Zoologice nu au putut fi găsiţi, ei punând lacătele la porţi şi închizându-şi telefoanele mobile.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, în subordinea căreia este Grădina Zoologică, a declarat că iniţial nu a fost informată că leoaica ar fi gestantă.

„Noi nu am fost informaţi iniţial de cei de la Grădina Zoologică despre faptul că leoaica ar fi fost gestantă şi în acest sens o să facem o anchetă, vedem cine este responsabil de acest lucru, vedem dacă este vorba de prostie, iresponsabilitate sau alte lucruri. O să facem o anchetă şi vom lua măsurile necesare. Ce ştiu eu în momentul de faţă este că s-a întâmplat că una dintre leoaice a făcut un avort spontan şi puii s-au născut morţi. Asta mi-au spus apoi reprezentanţii de la Zoo”, declara Florin Lungu, directorul RAADPFL Craiova.

În după-amiaza zilei de 20 iunie, cadavrele a doi pui de leu au fost aduse de către un îngrijitor al Grădinii Zoologice la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, existând presupunerea că este vorba despre doi dintre puii născuţi cu o zi în urmă, care au dispărut între timp.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj, îngrijitorul de la Grădina Zoologică din Craiova a lăsat cadavrele a doi pui de leu, recent născuţi, fără să ofere alte explicaţii, medicii veterinari urmând să facă autopsia cadavrelor pentru a se stabili condiţiile în care au murit animalele.

În 21 iunie, reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public şi Fondului Locativ au anunţat că în urma anchetei declanşate în acest caz s-a stabilit că leoaica de la Grădina Zoologică a născut patru pui, care însă nu au supravieţuit.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public mai spuneau că administratorul Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru şi tehnicianul veterinar Ghreorghe Diaconeasa vor fi cercetaţi disciplinar pentru că nu şi-au anunţat superiorii despre faptul că leoaica era gestantă.

„Cei doi nu au adus la cunoştinţa superiorilor ierarhici direcţi şi nici conducerii regiei faptul că leoaica a fost gestantă în toată această perioadă, cu toate că în urma controlului DSVSA Dolj, efectuat în luna martie, li s-a pus acestora în vedere să ia măsurile necesare pentru a preîntampina reproducerea animalelor din Grădina Zoologica, deoarece aceasta nu îndeplineşte standardele impuse de Directiva Europeană 99/22/CE”, mai preciza sursa citată.

În urma acestui scandal, administratorul şi tehnicianul veterinar de la Grădina Zoologică au fost demişi.

La Grădina Zoologică din Craiova sunt trei leoaice.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la Grădina Zoologică a fost descoperit un pui de leu în vârstă de patru luni, despre care autorităţile nu fuseseră anunţate.

Puiul de leu a fost ţinut într-o cuşcă, ascuns de către conducere, şi a fost descoperit în urma procesului de predare-primire încheiat după demiterea administratorului Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru.

Pe de altă parte, primarul Craiovei a mai spus că în 15 iulie autorizaţia de funcţionare a Grădinii Zoologice din Craiova încetează şi a fost depusă o cerere către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru a se prelungi perioada de funcţionare cu încă 60 de zile, timp în care vor începe lucrările de reconstrucţie.

Ea a mai spus că nu crede că angajaţii vroiau să vândă puii de leu, ci că le-a fost teamă să nu fie sancţionaţi pentru că DSP le-a interzis să permită reproducerea animalelor în captivitate pentru că la Grădina Zoologică din Craiova nu sunt condiţii.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!