DUBLARE ALOCAŢII. PSD: Klaus Iohannis trebuie să promulge rapid legea

PSD consideră că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge rapid dublarea alocaţiilor pentru copii şi îi acuză pe liberali că vor să tergiverseze aplicarea acestei măsuri.
Filip Stan
08 iun. 2020, 07:57
DUBLARE ALOCAŢII. PSD: Klaus Iohannis trebuie să promulge rapid legea

„Klaus Iohannis trebuie să promulge rapid dublarea alocaţiilor pentru copii dacă vrea ca românii să nu-l considere principalul autor al planului PNL de amânare repetată a aplicării legii. Liberalii arată deja public că vor să tergiverseze la maxim o măsură bună pentru milioane de copii. Orban se gândeşte să atace legea la Curtea Constituţională, iar ministrul Muncii spune că va face calcule peste vreo lună”, afirmă social-democraţii.

Ei acuză PNL şi pe preşedinte că „nu sunt doar cinici, se dovedesc şi total decuplaţi de la realitate”.

PSD argumentează că în Germania, guvernul de dreapta tocmai dă o alocaţie suplimentară de 300 de euro pentru fiecare copil, ca parte a planului anti-criză.

„În România, premierul de dreapta vorbeşte despre alocaţiile copiilor ca despre nişte „pomeni”. Acum, preşedintele nu-i mai poate păcăli pe români, ca în ianuarie când a semnat rapid legea, apoi a împins Guvernul să o amâne nouă luni. Al doilea sabotaj asupra dublării alocaţiilor va arăta de ce un preşedinte care-i minte pe copiii României nu poate fi un bun părinte al naţiunii!”, conchide PSD.

Parlamentul a adoptat legea de respingere a Ordonanţei de Urgenţă care amâna dublarea alocaţiilor până la data de 1 august 2020, dublare decisă la propunerea şi prin votul PSD. Legea a fost deja trimisă la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Dacă preşedintele promulgă legea, Guvernul ar trebui să crească alocaţia pentru copii până la suma de 300 de lei. Preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru promulgarea legii.

Ministrul Finanţelor a declarat că suntem în plină criză globală, iar costurile cu alocaţiile sunt 6,3 miliarde de lei.

„Au fost aprobate în Parlamentul României, au fost dublate, în acest context al atacurilor asupra Guvernului, fără să aibă sursă de finanţare. În momentul în care bugetul era deja distribuit. Ce să facem acum? Costurile cu alocaţiile sunt 6,3 miliarde. Suntem în plină criză globală, nu numai în România, peste tot în lume sunt economii care sunt la pământ. Dacă aveam această discuţie în momentul când se făcea bugetul, era altceva, puteai să aloci bani şi discutam despre la timpul lui. Dar a venit în mijlocul anului, fără sursă de finanţae. Aici nu ai cum să discuţi, trebuie să luăm bani de undeva. Putem să taxăm, să vă taxăm pe dumneavoastră sectorul privat, mai mult. Putem să tăiem bani de la investiţii sau putem să ne împrumutăm şi mai mult, dar asta înseamnă şi alte costuri. Astea sunt variantele”, a afirmat Florin Cîţu, la Digi24.

„Legea, aşa cum este ea, nu spune sursa de finanţare şi asta înseamnă că e neconstituţională. Orice proiect de lege care creşte cheltuielile la buget trebuie să aibă şi o sursă de finanţare”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Dacă legea nu va fi declarată neconstituţională de către CCR, Florin Cîţu a spus că asta nu înseamnă automat dublarea alocaţiilor.

„Nu este adevărat. Vom putea să ne uităm la resursele pe care le avem în acel moment. Vedem dacă putem sau putem să amânăm această dublare pentru viitor”, a afirmat ministrul.

Citeşte şi PSD taxează ieşirea la terasă a lui Ludovic Orban: „A instalat o guvernare de bodegă şi trage toată ţara după el, sub masă”

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Mulți șoferi se încurcă. Zona care le dă bătăi de cap
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Rămâi fără permisul de conducere. Lege pentru toți șoferii. Se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România