Dublul standard de calitate al produselor. Rezultatul surprinzător al unui studiu european

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Comisia Europeană a publicat rezultatele celei de-a doua parti a unei comparatii de calitate la nivelul UE a produselor alimentare comercializate sub aceeasi marca.
Filip Stan
23 mart. 2021, 23:46
Dublul standard de calitate al produselor. Rezultatul surprinzător al unui studiu european
Dublul standard de calitate al produselor. Rezultatul surprinzător al unui studiu european

Dublul standard de calitate al produselor. Comisia Europeana a publicat marti rezultatele celei de-a doua parti a unei comparatii de calitate la nivelul UE a produselor alimentare comercializate sub aceeasi marca, studiul fiind realizat de Centrul Comun de Cercetare.

Dublul standard de calitate al produselor. Rezultatul surprinzător al unui studiu european

Citeşte şi ANPC schimbă regulile! Apare legea care nu va mai permite ca românii să fie păcăliţi

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ANPC, scopul studiului prezentat marti a fost sa afle daca diferentele din compozitia produselor alimentare pot fi percepute de simturile umane.

Raportul a constatat ca diferentele in produsele alimentare nu au urmat un model geografic. Rezultatele demonstreaza ca diferentele senzoriale sunt clar vizibile acolo unde exista diferente mari in compozitia produsului. De exemplu, diferentele semnificative in continutul de zahar din cerealele pentru micul dejun pot fi percepute influentand dulceata generala a produsului.

In schimb, atunci cand diferentele compozitionale erau mici, expertii nu le-au putut percepe, spre exemplu, variatii mai mici ale continutului de grasime din chipsurile de cartofi. In general, diferentele senzoriale au fost gasite la 10 din cele 20 de produse testate, se precizeaza in comunicatul ANPC.

In cadrul studiului s-au evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre UE. Acest esantion nu este, insa, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piata UE, noteaza ANPC.

Studiul a constatat ca 23% din produse aveau partea din fata a ambalajului si compozitia identice, iar 27 % dintre produse indicau, prin aspectul diferit al partii din fata a ambalajului, faptul ca in diferite tari ale UE compozitia lor era diferita; 9% din produsele prezentate ca fiind aceleasi in intreaga UE aveau in realitate o compozitie diferita: partea din fata a ambalajului era identica, dar compozitia produselor era diferita; alte 22 % din produse erau prezentate in mod similar, dar aveau o compozitie diferita: partea din fata a ambalajului era similara, insa compozitia produselor era diferita.

Utilizarea aceluiasi ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compozitie diferita nu urmareste un model geografic consecvent. De asemenea, diferenta de compozitie a produselor testate nu constituie neaparat o diferenta in ceea ce priveste calitatea produsului. Pe baza noii metodologii elaborate, autoritatile nationale competente vor fi de acum inainte in masura sa efectueze analize de la caz la caz pentru a detecta practicile inselatoare interzise in temeiul legislatiei UE privind protectia consumatorilor, se mentioneaza in comunicatul ANPC.

Citeşte şi ANPC: Peste jumătate din măştile verificate în ultima săptămână aveau neconformităţi. S-au dat amenzi de 1,75 milioane de lei

Comisarul european pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare al CE, Tibor Navracsics, s-a declarat ingrijorat de faptul ca aproape o treime din produsele testate aveau o compozitie diferita, desi erau comercializate sub marci similare.

„Unii europeni au senzatia ca produsele alimentare de marca pe care le cumpara sunt diferite, posibil inferioare, fata de cele disponibile in alte tari. Comisia si-a invitat oamenii de stiinta sa contribuie la evaluarea obiectiva a amplorii acestui fenomen pe piata unica. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, ma bucur ca nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, dar, pe de alta parte, ma ingrijoreaza constatarea ca pana la o treime din produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare”, a comentat oficialul european, citat in comunicatul ANPC.

Testarea produselor din studiu s-a bazat pe o metodologie armonizata, elaborata de catre Centrul Comun de Cercetare in cooperare cu statele membre. Aceasta metodologie permite esantionarea, testarea si interpretarea datelor in termeni comparabili in intreaga UE. Toate statele membre ale UE au fost invitate sa colecteze informatii cu privire la compozitia produselor alimentare selectate oferite pe pietele lor.

Nouasprezece state membre ale UE au transmis informatii cu privire la 113 produse de marca si 15 produse sub marci proprii ale distribuitorilor. Intr-o prima etapa, aceasta analiza se bazeaza pe informatiile care apar pe etichetele produselor si pe aspectul partii din fata a produselor.

In conformitate cu legislatia UE, comercializarea unui produs ca fiind identic cu cel comercializat intr-un alt stat membru, in pofida faptului ca acesta are o compozitie sau caracteristici semnificativ diferite, ar putea induce in eroare consumatorii in mod abuziv si ilegal daca acest lucru nu poate fi justificat prin ratiuni legitime si obiective, se precizeaza in comunicatul ANPC.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
România își reafirmă susținerea față de Ucraina, la trei ani de conflict
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!