„Nu sunt obişnuit să vorbesc despre boli, spitale, ci despre fotbal. Mulţi pot spune că nu arăt ca un om bolnav, dar acest lucru se datorează soţiei, care m-a dat cu puţină pudră ca să nu par palid după o săptămână de spitalizare. Nu vreau să fac show din boala mea de care sufăr de 26 de ani. Nu-mi este uşor, de multe ori îţi vine să renunţi după atâta durere şi suferinţă. Aproape toţi foştii mei colegi au fost alături de mine şi ieri am fost vizitat de doctorul echipei, de Reghecampf şi Mihai Stoica. Sper ca răspunsurile de la medici să vină cât mai repede şi chiar dacă plec azi acasă, mâine o să vin la analize şi luni la fel”, a declarat Duckadam.
El a povestit că între intervenţiile chirurgicale suferite a avut probleme de blocaj: „După finala de la Sevilla eram în vacanţă, la Semlac, am pus mâna în pământ şi mi s-a deplasat cheagul de sânge. În 86 am suferit prima intervenţie, în 98 a doua şi în 2009 a treia. Între aceste intervenţii am mai avut probleme de blocaj”.
Întrebat ce a vrut să spună când a afirmat că „de multe ori îţi vine să renunţi”, Duckadam a răspuns oftând: „Păi…te saturi…”
În finalul conferinţei de presă, cu lacrimi în ochi, Duckadam a spus: „Cred că 53 de ani mi-am făcut datoria faţă de România şi cred că a venit momentul ca şi România să-şi facă datoria faţă de mine„.
Şeful centrului de boli cardiovasculare al Armatei, colonel doctor Cristian Gabriel, a declarat că Duckadam va fi externat vineri, urmând ca în perioada următoare să se ia în considerare părerea avizată a unor medici din Europa, pentru a se alege soluţia optimă în cazul fostului portar. El a subliniat că intervenţia nu poate fi amânată prea mult deoarece există riscul unor noi blocaje: „Este un caz mai special pentru că se adresează unei a patra intervenţii chirurgicale care are loc în aceeaşi zonă. Nefiind o urgenţă absolută, am considerat că-i normal să cerem sfatul unor colegi europeni mai experimentaţi. Procentul ca soluţia să fie chirurgicală este de 90 la sută din cauza leziunilor anatomice.Totuşi, aşteptăm şi alte soluţii terapeutice. Vorbim de un bypass arterial şi nu coronarian. Dificultatea operaţiei constă în faptul că există riscul de a se pierde membrul superior drept. 99 la sută operaţia se poate face în ţară, cu posibiltatea să asiste şi un doctor universurar de afară, căruia i-am cerut părerea. Intervenţia nu poate fi amânată prea mult timp pentru că există riscul unor noi blocaje”.
Preşedintele de onoare al FC Steaua, Helmuth Duckadam, s-a aflat internat la Spitalul Militar Central din Bucureşti pentru mai multe investigaţii, după ce săptămâna trecută a fost supus, la Constanţa, unei intervenţii chirurgicale minore, cauzată de o ischemie la nivelul antebraţului drept.
Duckadam a chemat ambulanţa pentru a fi transportat la spital după ce, în timp ce se afla cu fiica sa în vârstă de patru ani pe faleza din Constanţa, a vrut să o ia în spate. El a spus că s-a forţat un pic şi, date fiind problemele anterioare pe care le-a avut la braţul drept, un cheag de sânge i-a blocat circulaţia la antebraţ.
Helmuth Duckadam a fost transportat la Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa, fiind apoi internat în Secţia de Chirurgie Cardiocasculară cu diagnosticul „insuficienţă arterială acută la antebraţul drept„.
În cursul nopţii de joi spre vineri a primit tratament şi a fost monitorizat, iar vineri dimineaţă a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe artera radială a braţului, pentru a fi îndepărtate cheagurile de sânge.
Duckadam a câştigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni în 1986, la Sevilla, când a apărat patru penaltiuri, intrând în Cartea Recordurilor. Cu „roş-albaştrii” a mai cucerit două titluri de campion şi o Cupă a României. Are 133 de meciuri în prima ligă şi două selecţii la echipa naţională.