Când se culeg nucile pentru dulceaţă de nuci verzi? Cea mai bună perioadă este din a doua jumătate a lunii iunie până la începutul lui iulie ( în zonele mai reci din ţară). Este important ca nucile să nu aibă deja coaja tare lemnoasă din interior. Înainte de a vă apuca de dulceaţă de nuci verzi ar fi bine să testaţi înainte fructele. Dacă sub stratul verde daţi de coaja maro, nucile nu mai sunt bune de dulceaţă.
Reţeta de dulceaţă de nuci verzi, a la Savori Urbane
Pentru un borcan de dulceaţă de nuci verzi ai nevoie de un kilogram de nuci verzi (circa 25 de nuci verzi) şi şase lămâni mari, dar şi 500 g zahar, 100 ml apa, un plic de zarah vanilat şi ½ lamaie taiata rondele – pentru sirop.
Citeşte şi: Cele mai bune 10 motive să consumi nuci în fiecare zi. Te scapă de cele mai cumplite probleme!
Nucile verzi se spală cu apă rece şi se pun la scurs. Apoi, cu un cuţit se curaţă stratul verde al nucii pană la miezul alb. Imediat ce aţi decojit nuca, aceasta trebuie pusă într-un castron în care în prealabit aţi pus apă amestecată cu cca. 200 ml de suc de lamaie (stors din 3 lamai mari), potrivit Savori Urbane.
Nucile curaţate trebuie înţepate cu o furculiţă din loc în loc pentru a permite ulterior pătrunderea siropului. După ce aţi înţepat toate nucile, puteţi schimba apa din castron. Nu uitaţi să puneţi în apă din nou zeama de lămâi, la fel ca mai sus. Nucile vor rămâne în această apă cu zeamă de lămâie timp de 12 ore, la frigider.
După 12 ore, apa din castrun se scurge, nucile se clătesc cu apă rece şi se pun la fiert 5 minute în altă apă. După fierbere, se clătesc din nou în apă rece şi se lasă deoparte.
500 de grame de zahăr şi 100 ml de apă se aşează într-o crăticioară şi se pune pe foc. Se adaugă plicul de zahăr vanilat şi zeama de la o jumătate de lămâie. Siropul se fierbe câteva minute pentru a se lega. Aveti grija sa nu-l tineţi prea mult pe foc căci se poate carameliza!
Cand siropul a atins consistenta dorita, se adaugă în el nucile verzi bine scurse. Focul se lasă mediu şi asteptaţi ca dulceata sa ajunga din nou la fierbere. Daţi cratiţa de pe foc şi acoperiţi-o cu un prosop de bucătărie ud şi stors pentru a preveni zaharisirea.
Compoziţia se lasă la răcit circa 6 ore, apoi se pune iar la fiert timp de 5 minute, din momentul în care începe să fiarbă. Apoi dulceaţa se ia de pe foc şi se repetă operaţiunea prosupul ud. Compoziţia se lasă la răcit şi când acest lucru s-a întâmplat, dulceaţa de nuci verzi se pune în borcane, se sigilează şi se pun în cămară de unde vor fi scoase ulterior pentru consum.
Spor la treabă!