Rețeta simplă și delicioasă care îți va reaminti de gustul copilăriei. Tot ce trebuie să faci este să să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final vei obține cea mai gustoasă și aromată dulceață de gutui pe care ai preparat-o vreodată.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început se spală foarte bine gutuile.
Atenție! Atunci când cureți fructele, nu arunca semințele lor pentru că vei avea nevoie de ele la această rețetă.
Pasul următor este să tai gutuile în cuburi mici și să le pui într-o tavă. Pune peste gutuile tăiate zahăr și lasă-le peste noapte la frigider.
A doua zi, pune gutuile într-o oală în care ai grijă să scurgi și sucul pe care acestea l-au lăsat în tavă peste noapte. Adaugă peste apa și vanilia și pune în oală semințele pe care trebuie să le pui în prealabil într-o cârpă sau tifon.
În această rețetă semințele sunt extrem de importante pentru că ele vor da culoarea roșie dulceții.
După ce ai urmat toți pașii de mai sus, pune oala la foc mediu și amestecă din când în când foarte bine. Scoate semințele după aproximativ o oră și lasă dulceața să fiarbă timp de aproximativ o oră, după care oprește focul și pune dulceața în borcane care se închid ermetic.
Borcanele cu dulceață de gutui se fierb pentru aproximativ 15 minute, apoi se lasă la răcit și se bagă în cămară.
Gutuile au un conținut valoros de vitamine și minerale (B1, B3, B6, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, pectine, enzime, etc), nu au multe calorii (aproximativ 60 de calorii pentru 100 gr) și aduc organismului o serie de beneficii indiferent dacă sunt consumate în stare crudă sau sub formă de dulcețuri, gemuri ori sucuri, infuzii sau peltea de gutui.
Au proprietăţi antiinflamatorii. Gutuile sunt o sursă bogată de Vitamina C şi contribuie cu aproape 25% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina C ajută la îmbunătăţirea imunităţii şi luptă împotriva afecţiunilor inflamatorii. De asemenea, au proprietăţi antialergice. Atât fructul, cât şi extractul de seminţe sunt folosite pentru tratarea dermatitei şi cistitei.
Ajută la pierderea în greutate. Gutuile sunt scăzute în calorii, iar 100 de grame conţin 57 de calorii. De asemenea, au foarte puţine grăsimi saturate, sodiu şi colesterol. Toate aceste calităţi fac ca gutuile să devină cea mai bună alegere când vine vorba de diete şi sănătate.