Grădinile de vară şi cofetăriile se întreceau în a prepara îngheţată şi parfait în perioada comunistă. Aveai de ales între înghețata de fistic, de trandafiri, de rom cu stafide, de cacao, zmeură, mure, cicoare ori vanilie. Și cofetăriile preparau prăjituri delicioase în comunism.
Îngheţata “Polar” era la mare căutare în România în perioada comunistă. Era fabricată în forma clasică, alungită, sau în formă de „pachet de unt”, extrem de gustoasă. Se comercializa sub formă de vafa (cu vanilie, fistic, rom sau cacao), ori sub formă de tort (cacao, vanilie, asortat sau cu gem de fructe). De asemenea, se găsea și îngheţata “Doina” pe băţ cu vanilie şi glazură de ciocolată sau “Delia”, cu mentă şi glazură de ciocolată.
Citește și: Îngheţată de casă cu mascarpone şi fulgi de ciocolată. Reţeta pe care e musai să o încerci vara asta
Celebra înghețată Polar, vedeta verilor din perioada ceaușistă, a revenit pe piață, iar prețul este unul cât se poate de accesibil. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România prezintă publicului mai multe fotografii cu această înghețată, realizate într-un supermarket.
O inghețată de 175 de mililitri costă 1,99 lei, dar în imaginile postate de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, se observă că produsul este la promoție, fiind în acel moment 1,49 lei.
Din păcate, însă, lista de ingrediente nu este cea mai încurajatoare, înghețata conținând o serie de ingrediente considerate de unii consumatori ca fiind nesănătoase.
De altfel, internauții au și reacționat în acest sens în comentarii. „De ce au voie să comercializeze cancerul ăsta?” sau „În afară de ambalaj, care cred că este natural deoarece se presupune că ar fi hârtie, nu credeți că conține cam puține chimicale?” sunt doar două dintre reacții.
Un alt deliciu din anii `80 îl reprezintă ciocolata cu Rom. Pe ambalaj scria simplu, „ciocolată cu rom“. Ciocolata cu rom a apărut încă din 1964 şi era făcută la Kandia din Timişoara. Cioculata cu rom este și în prezent unul dintre cele mai bine vândute batoane din România, iar reţeta este cea din 1964.
Eugenia, desertul de biscuiţi cu formă alungită umpluţi cu cremă, s-a „născut“ la Constanţa. Primele pacheţele de Eugenia au ieşit pe piaţă prin 1948. Era preferata copiilor în perioada comunistă. După 1989, Eugenia a reuşit să se menţină pe piaţă, iar în 1997, fabrica de panificaţie Dobrogea din Constanţa a înregistrat marca la OSIM.
Citește și: Cel mai pufos desert din ciocolată: „Un mic deliciu dulce și emoționant, cu o lovitură de cofeină”
Profiterolul. La Casata se servea cel mai bun profiterol din București. Era compus din gogoși mici din aluat opărit, umplute cu cremă de vanilie, servite cu înghețată și/sau frișcă și stropite cu sos de ciocolată. Se servea în cofetării în cupe de inox.
La mare căutare erau și indienele, doboş ori prăjitura Carpaţi.
De asemenea, mascotele de la Capșa au fost una din prăjiturile foarte cunoscute în perioada comunistă.