Dulciurile sunt preferatele copiilor. Părinții se tem să le dea celor mici bomboane, torturi sau ciocolată pentru a nu avea probleme cu dantura.
Ne tot întrebăm dacă este adevărat că trebuie să evităm cu orice preț dulciurile dacă vrem să avem o dantură perfectă. Acest lucru este doar partial adevărat. Zahărul din alimentele pe care le consumăm este implicat în apariția cariilor, însă nu este responsabil în mod direct. Principala cauza este acidul produs de bacteriile din cavitatea bucală. Acestea, în combinatie cu saliva, favorizează formarea plăcii bacteriene. În cazul în care dinții nu sunt curățați așa cum ar trebui, bacteriile se transformă într-o peliculă care acoperă suprafața dintilor.
Caramelele, prăjiturile, torturile duc sau băuturile acidulate sunt alimente ce expun dinți la apariția cariilor. De aceea se recomandă consumul moderat al acestora.
Astăzi cei mici au la îndemână o mulțime de varietăți de dulciuri de unde pot alege, de aceea este foarte greu să le spunem că nu au voie să consume dulciuri. Foarte important este sa nu consume în exces pentru că pot apărea o mulțime de probleme și cel mai indicat este să consume dulciuri bio. Acestea au la bază zahăr nerafinat, uleiuri care nu sunt procesate şi care în general nu conţin niciun fel de aditivi alimentari, niciun fel de arome, substanţe chimice ori nocive pentru organism. Totuși este foarte important de menționat că fără o igienă dentară temeinică, cariile pot apărea imediat. Știm cu toții că nu este deloc ușor cu cei mici, mai ales când vine vorba despre spălatul pe dinți.
La varsta de 3-4 ani, copilul se poate spala singur pe dinti, sub supravegherea si indrumarea unui adult. La varsta de 7 ani, copilul se va spala singur pe dinti, respectand urmatorii pasi: