Duminica Tomii 2024. Denumirea provine de la Toma Necredinciosul, care a exprimat îndoieli în legătură cu învierea lui Iisus Hristos până nu i-a atins semnele rănilor de pe corpul său. Această zi este dedicată și pomenirii celor morți, iar credincioșii practică diverse tradiții pentru a onora memoria acestora, scrie crestinortodox.ro.
În această duminică, credincioșii obișnuiesc să ofere pomană și să aprindă lumânări pentru cei dragi care au trecut în neființă. În unele regiuni, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni, în timp ce copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii. Aceste gesturi sunt considerate a aduce binecuvântare și alinare sufletelor celor plecați dintre noi.
De asemenea, colacii și ouăle sunt sfințite de către preot în biserică în timpul slujbei. În această zi are loc și o defilare impresionantă a Junilor Braşovului, tradiție păstrată de sute de ani.
Citeşte şi: Calendar ortodox duminică 12 mai 2024. Duminica Tomii, sărbătoare importantă pentru toţi creştinii
Duminica Tomii mai este cunoscută și ca Paștele Morților sau Paștele Blajinilor. Se spune că Blajinii sunt oameni pașnici, incapabili de a face rău cuiva, și sunt anunțați de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Deoarece aceste coji ajung la Blajini în aproximativ o săptămână, Paștele lor este sărbătorit cu o săptămână întârziere.
Este important de menționat că în Duminica Tomii, conform tradiției, este interzisă munca, spălatul rufelor, curățenia și cusutul. De asemenea, se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi.