Potrivit unor surse din Ministerul Energiei, Dumitru Chirilă urmează să fie revocat din funcția de președinte al Consiliului de Administrație la Electrica SA.
Dumitru Chirilă se află în situația de incompatibilitate, potrivit mai multor articole scrise de HotNews. Fost deputat PSD și fost șef al ANRE, era și președintele Consiliului de Administrație al grupului Electrica, și director general adjunct la Electrica Furnizare.
În iulie, Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare a încercat să-l revoce din funcție, dar nu a reușit. Decizia de revocare trebuie luată de acționarii companiei, cel mai mare din ei fiind Ministerul Energiei. ”ANRE, reglementatorul pieței energiei, poate interveni, însă nu dorește să o facă, deoarece Chiriță este puternic susținut de PSD, la nivelul cel mai înalt”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Electrica Furnizare.
Cine are funcții în paralel încalcă regulile de unbundling, o stare de incompatibilitate, conform normelor europene. Într-o situație de genul acesta exista riscul aplicării unei amenzi uriașe de către compania Electrica Furnizare. „Pentru a mitiga riscurile societatii de a primi o amendă din cifra de afaceri, cel mai bine ar fi a nu se afla în ambele funcții”, au precizat aceleași surse.
Prin această stare de incompatibilitate a lui Chiriță, Electrica Furnizare e în pericol să plătească această amendă care e între 5% și 10% din cifra de afaceri anuală. Electrica Furnizare a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 10,8 miliarde lei.
„Pe lângă problema de incompatibilitate, ar mai exista una cu iz penal”, au transmis surse din Ministerul Energiei pentru HotNews.ro. Motivul este că imediat după ce i-a încetat mandatul de președinte al ANRE a ocupat funcții de conducere la companii reglementate chiar de ANRE. Există deja un precedent care a generat deschiderea unui dosar penal de către DNA și trimiterea în judecată.
DNA l-a trimis pe Niculae Havrileț, fostul șef al ANRE dinainte de Chiriță, în judecată, motivul fiind că după încetarea mandatului a fost în conducerea a trei societăți din domeniul energiei, una fiind chiar Electrica. Havrileț a mai fost acuzat că a primit foloase necuvenite.
Legea nu permite niciunei persoane care supraveghează sau controlează un operator privat să îndeplinească vreo însărcinare pentru aceste firme timp de cinci ani sau concomitent.
DNA a precizat pentru aceeași sursă că Hăvrileța „fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 16 iulie 2024 sub aspectul comiterii infracțiunii prev. de art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 35 alin. (1) Cod penal (3 acte materiale)”.
În ceea ce privește deschiderea unui dosar penal și în cazul lui Dumitru Chiriță, aflat într-o situație similară, DNA a răspuns: „nu vă putem confirma sau infirma existența vreunui dosar penal, în lucru, care să vizeze aspectele semnalate de dvs”.
Ce spune legea în cazul Havrileț
Cod Penal, Art. 35:
Legea 78 / 2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, art. 11 – Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie