Dumitru Chisăliță, despre absența repartitoarelor de căldură: „Există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor”

Președintele Asociației Energia Inteligentă vorbește despre prelungirea obligativității de montare a repartitoarelor de căldură.
Filip Stan
18 ian. 2024, 17:40
Dumitru Chisăliță, despre absența repartitoarelor de căldură:

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre prelungirea termenului de montare obligatorie a repartitoarelor de căldură, până la finalul acestui an, dar și despre soluția de compromis pe care o reprezintă aceste repartitoare în vederea măsurării și facturării energiei termice din sistemul centralizat.

”Trebuie să plecăm de la două elemente importante. În primul rând, este foarte importat să măsurăm ceea ce consumăm. Ori de câte ori nu măsurăm ceea ce consumăm, există posibilitatea, planează acea situație că, de fapt, am fost înșelați, că nu este ceva corect. Este absolut normal, corect ca ceea ce consumăm să fie măsurat.

Acum, având în vedere sistemele de termoficare construite în România, niște sisteme care sunt dezvoltate pe verticală, țevi de aducțiune a energie termice care trec dintr-un apartament în altul pe verticală, modalitatea de a măsura energia termică este destul de redusă”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la ”Totul despre bani”.

Citește și Nicuşor Dan a aprobat: Protest cu 5.000 de oameni, 100 de TIR-uri fără remorcă şi 100 de tractoare în centrul Capitalei

Repartitoarele sunt o soluție de compromis pentru moștenirea sistemului termic.

”Nu am aceeași variantă pe care aș avea-o dacă aș avea o coloană de tur, pe hol, iar din această coloană mi-ar intra în fiecare apartament, așa cum se întâmplă cu gazul natural sau cu apa, câte un racord care să fie conectat la un sistem de măsurare performant încât oamenii să știe ce consumă.

Avem această metodă a repartitoarelor care reprezintă o soluție de compromis pentru acest sistem vertical. În momentul în care nu faci această măsurătoare, există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor.

Ori, din acest punct de vedere, cred că este important ca nou să plătim ceea ce consumăm, iar elementele care se vehiculează, cum că aceste repartitoare viciază cantitatea de energie termică, nu sunt adevărate”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a punctat că,  deși ”nu este cel mai bun sistem de măsurare, nu este sistemul perfect, este ceea ce putem să folosim în cazul acestor tipuri de construcții, de sisteme pe care le-am moștenit dinainte de 1989”.

Citește și Facturi-record la întreţinere în Bucureşti. „Se ajunge la 18 milioane pe două luni. Oamenii sunt disperaţi”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!