Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: „Companiile, care nu vor beneficia de plafonare, vor căuta să-şi recupereze prejudiciul scumpind produsele”

Expertul în energie spune că cei mai mulți români vor plăti și la iarnă aceleași prețuri ca și cele de acum la energie, dar raportat la anul 2020, prețurile la gaze naturale vor fi cel puțin duble.
Filip Stan
14 sept. 2022, 09:42
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă:

Dumitru Chisăliţă avertizează, însă, că preţurile produselor şi serviciilor vor fi afectate de faptul că plafonarea preţului energiei nu se aplică şi companiilor, astfel că românii tot vor resimţi criza energetică.

„La momentul de față, avem schema de plafonare, care pentru toți consumatorii de gaze înseamnă un plafon stabilit până în august 2023. Așadar, dacă nu o să apară modificări în legea existentă, acești consumatori ar trebui să achite prețul stabilit prin lege.

La energie electrică, majoritatea consumatorilor casnici vor fi, din nou, protejați. Un număr, probabil, de circa 20% consumatori de energie nu se găsesc în această zonă protejată.

La nivelul populației, majoritatea oamenilor – la gaze, toată lumea, la energie electrică, vorbim despre 80% – nu o să aibă prețuri mai mari în iarnă decât le au în momentul de față. Acesta este elementul pozitiv.

Celelalte companii, care nu vor avea preț plafonat, este clar că vor încerca să-și recupereze banii din aceste creșteri de prețuri la energie și gaze naturale, scumpind produsele, care ajung, într-un final, să fie consumate – direct sau indirect – tot de oameni. Asta înseamnă că, din păcate, vor trebui să achite mai mulți bani, fie că vorbim de produse alimentare sau nealimentare, ca urmare acestor creșteri care vor apărea în următoarele luni”, a spus expertul în energie pentru Gândul.

Citeşte şi: Valoarea tichetelor se majorează cu până la 30 lei. Cine poate primi 380 de lei pe card de luna viitoare

Dumitru Chisăliță susține că, pe viitor, pentru România, elementul hotărâtor îl va reprezenta nivelul de investiție pentru noi capacități de producție, rolul acestui demers fiind acela de a ne îndrepta spre normalizarea prețurilor, sperată și așteptată de toată lumea.

„Există însă șanse ca aceste prețuri mari care sunt în momentul de față să înceapă ușor-ușor să scadă și să ne ducem către o nouă normalitate. Important este să conștientizăm lucrurile care s-au schimbat și să acționăm ca atare, dar și să evităm anumite lucruri pe care le-am făcut înainte de pandemie sau înainte de această criză și pe care nu ar trebui să le repetăm.

În primul rând, trebuie să investim pentru noi capacități de producție, acesta este elementul hotărâtor. Dacă nu vom avea capacități de producție – gaze, energie electrică – în viitor, nu vom putea să discutăm despre o scădere a prețurilor. Ca să scădem prețul la energie  înseamnă să investim și să avem multe capacități de producție, care să se bazeze pe forme ieftine de energie.

Asta înseamnă că, probabil, pe viitor, diversele dezvoltări de centrale termice care se iau în considerare – cărbunele sau chiar gazele naturale – nu reprezintă cea mai bună soluție și trebuie foarte mult să ne orientăm către cele mai bune centrale termice care au în momentul de față forme de energie ieftine și care vor rămâne ieftine și în viitor.

O astfel de formă o regăsim pe zona energiei nucleare – acele mici reactoare care ar putea să joace un rol foarte important în producerea de energie -, uraniu fiind una dintre formele de energie primară care, practic, s-a scumpit cel mai puțin în ultimii doi ani de zile. Aceste tipuri de centrale de producere a energiei  ar trebui să fie dezvoltate cu prioritate în România, tocmai pentru a ne putea îndrepta spre o normalizare a prețurilor pe care ne-o dorim cu toții”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Citeşte şi: Un nou tip de ajutor social pentru românii fără loc de muncă. Cine sunt beneficiarii venitului minim de incluziune şi care sunt condiţiile

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când flacăra de la aragaz este portocalie. Ce culoare trebuie să aibă ca să fii sigur că n-ai probleme cu gazele
Capital.ro
România a pierdut o emblemă. A fost un actor al marii Generații de Aur. Talentul său lumina scena și ecranul
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Marele secret al pastelor. Toți bucătarii italieni îl folosesc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Drama Ruxandrei continuă după divorț! Vedeta de la Neatza cu Răzvan și Dani și-a strâns viața în valize și a...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de apartamente pot cere despăgubiri. Obligatoriu pentru românii care stau cu chirie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte