Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: „Companiile, care nu vor beneficia de plafonare, vor căuta să-şi recupereze prejudiciul scumpind produsele”

Expertul în energie spune că cei mai mulți români vor plăti și la iarnă aceleași prețuri ca și cele de acum la energie, dar raportat la anul 2020, prețurile la gaze naturale vor fi cel puțin duble.
Filip Stan
14 sept. 2022, 09:42
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă:

Dumitru Chisăliţă avertizează, însă, că preţurile produselor şi serviciilor vor fi afectate de faptul că plafonarea preţului energiei nu se aplică şi companiilor, astfel că românii tot vor resimţi criza energetică.

„La momentul de față, avem schema de plafonare, care pentru toți consumatorii de gaze înseamnă un plafon stabilit până în august 2023. Așadar, dacă nu o să apară modificări în legea existentă, acești consumatori ar trebui să achite prețul stabilit prin lege.

La energie electrică, majoritatea consumatorilor casnici vor fi, din nou, protejați. Un număr, probabil, de circa 20% consumatori de energie nu se găsesc în această zonă protejată.

La nivelul populației, majoritatea oamenilor – la gaze, toată lumea, la energie electrică, vorbim despre 80% – nu o să aibă prețuri mai mari în iarnă decât le au în momentul de față. Acesta este elementul pozitiv.

Celelalte companii, care nu vor avea preț plafonat, este clar că vor încerca să-și recupereze banii din aceste creșteri de prețuri la energie și gaze naturale, scumpind produsele, care ajung, într-un final, să fie consumate – direct sau indirect – tot de oameni. Asta înseamnă că, din păcate, vor trebui să achite mai mulți bani, fie că vorbim de produse alimentare sau nealimentare, ca urmare acestor creșteri care vor apărea în următoarele luni”, a spus expertul în energie pentru Gândul.

Citeşte şi: Valoarea tichetelor se majorează cu până la 30 lei. Cine poate primi 380 de lei pe card de luna viitoare

Dumitru Chisăliță susține că, pe viitor, pentru România, elementul hotărâtor îl va reprezenta nivelul de investiție pentru noi capacități de producție, rolul acestui demers fiind acela de a ne îndrepta spre normalizarea prețurilor, sperată și așteptată de toată lumea.

„Există însă șanse ca aceste prețuri mari care sunt în momentul de față să înceapă ușor-ușor să scadă și să ne ducem către o nouă normalitate. Important este să conștientizăm lucrurile care s-au schimbat și să acționăm ca atare, dar și să evităm anumite lucruri pe care le-am făcut înainte de pandemie sau înainte de această criză și pe care nu ar trebui să le repetăm.

În primul rând, trebuie să investim pentru noi capacități de producție, acesta este elementul hotărâtor. Dacă nu vom avea capacități de producție – gaze, energie electrică – în viitor, nu vom putea să discutăm despre o scădere a prețurilor. Ca să scădem prețul la energie  înseamnă să investim și să avem multe capacități de producție, care să se bazeze pe forme ieftine de energie.

Asta înseamnă că, probabil, pe viitor, diversele dezvoltări de centrale termice care se iau în considerare – cărbunele sau chiar gazele naturale – nu reprezintă cea mai bună soluție și trebuie foarte mult să ne orientăm către cele mai bune centrale termice care au în momentul de față forme de energie ieftine și care vor rămâne ieftine și în viitor.

O astfel de formă o regăsim pe zona energiei nucleare – acele mici reactoare care ar putea să joace un rol foarte important în producerea de energie -, uraniu fiind una dintre formele de energie primară care, practic, s-a scumpit cel mai puțin în ultimii doi ani de zile. Aceste tipuri de centrale de producere a energiei  ar trebui să fie dezvoltate cu prioritate în România, tocmai pentru a ne putea îndrepta spre o normalizare a prețurilor pe care ne-o dorim cu toții”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Citeşte şi: Un nou tip de ajutor social pentru românii fără loc de muncă. Cine sunt beneficiarii venitului minim de incluziune şi care sunt condiţiile

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Dacia 1300 electrică pe care orice român și-ar dori-o. Bijuteria pe patru roți e unică în România și omologată RAR, iar autonomia bateriei este de 150 kilometri
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Netanyahu își exprimă sprijinul pentru Elon Musk după un gest controversat
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin