UPDATDE. Dumitru Dragomir, prima recţie: „Sunt total nevinovat, dar am mai multe dosare. Vor să mă bage la pușcărie. Nu e definitivă decizia. Vedem despre ce este vorba și cu asta am terminat. O să văd motivația, avem dreptul la recurs. Asta e!”.
Dumitru Dragomir a fost condamnat pentru nereguli legate de vânzarea drepturilor TV, într-un dosar din 2014. Acuzaţiile aduse fostului şef al LPF sunt evaziune, depalpidare şi spălare de bani.
Instanța a decis obligarea lui Dumitru Dragomir la plata de despăgubiri de peste 1,3 milioane lei în solidar cu alți doi inculpați, precum și la plata a peste 12, 1 milioane lei în solidar aceștia dar și cu LPF. De asemenea, Tribunalul București a menținut toate sechestrele și măsurile asiguratorii luate în cauză.
Scurt istoric
Fostul șef al LPF a fost trimis în judecată în noiembrie 2014, pentru evaziune fiscală, delapidare, complicitate la evaziune fiscală, la delapidare și spălare a banilor, infracțiuni ce ar fi avut drept urmare și diminuarea corelativă a patrimoniului Ligii cu suma de aproximativ 2,8 milioane de euro.
Împreună cu Dumitru Dragomir au fost trimiși în judecată alte 42 de persoane de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii iunie 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al LPF, i-a determinat, cu intenție, pe membrii Adunării Generale a LPF să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL, în vederea vânzării drepturilor de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 și 9 pentru sezoanele competiționale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, cunoscând faptul că prestațiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestații nemaiputând fi, de altfel, executate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă).
„În urma încheierii, în aceste condiții, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, în perioada 2011-2013, inculpatul Dumitru Dragomir a plătit, în mod succesiv, în numele LPF, în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de inculpatul Mihai Corbu) un comision în sumă totală de 12.102.648 lei — în trei tranșe eșalonate pe trei ani — respectiv 2011, 2012 și 2013”, susține Parchetul.
Procurorii declară că activitatea infracțională desfășurată de Dumitru Dragomir a avut drept urmare și diminuarea corelativă a patrimoniului LPF cu suma de aproximativ 2.800.000 euro, iar sumele transferate de LPF în contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de Mihai Corbu și Alexandru-Mădălin Radu-Arhire, mai întâi, în conturile unor societăți comerciale de „tranzit”, iar din acestea în conturile unor societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă” — controlate de Tiberiu-Constantin Negoescu și Cristian-Nicolae Păun, de unde au fost retrase în numerar și restituite „la sacoșă” dispunătorilor plăților.
„De asemenea, în cursul anului 2013, în baza aceleași rezoluții infracționale, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al LPF, a înregistrat în documentele contabile ale LPF, precum și în celelalte documente legale (declarații fiscale) operațiuni fictive constând în achiziții nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și cauzând un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei”, arată Parchetul.
Contract intermediat de un ofiţer KGB
Dumitru Dragomir a povestit in sala de judecata ca afacerea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Romania ar fi fost intermediata de un ofiter KGB. Ar fi vorba despre fostul director general al Gazprom pentru Ungaria si Romania. Amandoi sunt judecati in dosarul delapidarii LPF, insa Dragomir se jura ca el este nevinovat.
Dragomir a sustinut ca afacerea drepturilor de televiziune a fost una legala si s-a ocupat de ea un fost director general de la Gazprom. Respectivul ar fi incasat cateva milioane de euro de la cluburile de fotbal, fara sa fi miscat vreun deget. Asta sustin si anchetatorii. Nici in sala de judecata cel incriminat nu a avut nicio reactie la afirmatiile lui Dragomir.
„Eu nu am nimic cu acest proces. Am fost axat la dosarul a 57 de evazionisti. Se vede din avion ca nu am nicio legatura cu asta, asa ca nu imi fac nicio problema”, a spus Dragomir ăn octombrie 2015.
Mitica Dragomir ii avertizeaza pe membrii Ligii Profesioniste ca va da in judecata fiecare club care a emis pretentii in acest proces. Le va cere daune pentru ca, sustine el, miliardarii din fotbal au girat afacerea, iar el ar fi fost doar un simplu executant care nu a luat nici macar un eurocent.
Specialistii desemnati de procurori au finalizat expertiza financiar-contabila in dosarul in care Dragomir este banuit de delapidare. Concluziile expertilor – afirma surse judiciare – confirma faptul ca Dragomir ar fi platit ilegal 3 milioane de euro, comisioane din drepturile de televiziune.
Condamnat şi în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova
Dumitru Dragomir a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, nici această decizie nefiind definitivă.
În urmă cu o sptămână, magistrații Tribunalului București au decis ca Mircea Sandu și Dumitru Dragomir să fie condamnați la trei ani cu suspendare în cazul dezafilierii Universității Craiova. De asemenea, cei doi trebuie să plătească o amendă de 80.000 de lei și trebuie să presteze trei luni de muncă în folosul comunității.
Pedepsele cu închisoare pentru foștii șefi ai fotbalului românesc Mircea Sandu și Mitică Dragomir par nesemnificative față de despăgubirile totale de circa 1,2 miliarde de lei noi, echivalentul a circa 240 de milioane de euro, impuse de instanța de judecată în procesul privind dezafilierea echipei de fotbal Universitatea Craiova. Suma totală a fost impusă de Tribunalul București pe latura civilă, la care se adaugă din dobânzi aferente, din dările către ANAF cu dobânzi și din amenzile penale uriașe. Despăgubirile trebuie plătite atât cei doi foști șefi, cât și de Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal, în solidar.