„Eu zic că la anul nu vom strânge 18 echipe în Liga I, nu cred. Şi nu din cauza licenţierii, pentru că pe asta o poţi dribla. Să nu fim cumva obligaţi să facem 14 echipe chiar din vară. Asta mă tem că se va întâmpla. Fotbalul e pe marginea prăpastiei acum. Nu vreau să dau nume, dar sunt şase patroni care vor să se retragă din fotbal.
Eu încerc să îi conving, să le spun că nu e bine. Dar unul, de exemplu, îmi spune: «Stai puţin, am băgat 17 milioane de euro, banii mei, nu m-a ajutat nimeni. Iar acum au venit mascaţii peste mine, familia şi copiii îmi tremură, ce fac, mă duc la puşcărie pe banii mei?». Asta îmi spun ei, eu ce să le zic, că fac eu, că vorbesc eu, că dreg eu… Dar sunt câine sur la vânătoare. Astea sunt lucruri care se pot rezolva doar la nivel de premier sau preşedinte de ţară. După alegeri, bineînţeles”, a afirmat Dragomir.
Oficialul Ligii susţine că Guvernul şi autorităţile locale trebuie să se implice şi să investească în centre de copii şi juniori. „Patronii îşi spun şi ei oful. Sunt datorii foarte mari. Chiar dacă driblează licenţierea va fi greu s-o ducă în continuare. Pentru că autorităţile nu dau niciun fel de ajutor fotbalului. În fotbal e o criză care nu se disociază de criza generală din România. Centrele de copii şi juniori trebuie făcute de Guvern şi de primării. Aria de selecţie e zero la noi. Sunt centre de fotbal particulare, unde copiii învaţă pe bani, dar asta nu e o soluţie. Aici trebuie să intervină Guvernul, să facă măcar şase-şapte pe zone geografice, să avem şi noi în fotbal un viitor peste câţiva ani. Dar nu interesează pe nimeni„, a menţionat preşedintele LPF.
Dragomir consideră că fotbalul românesc are performanţe pe plan internaţional, în ciuda faptului că nu este suţinut de autorităţi, dând exemplul Stelei şi al echipei CFR Cluj, care sunt foarte aprope de a se califica în primăvara europeană. „Până când un Guvern nu va băga sportul între primele zece priorităţi, nu vom ieşi din criză. Nu interesează pe nimeni sportul, iar patronii sunt târâţi prin tribunale şi condamnaţi. Fotbalul e o gaură neagră, toţi patronii suferă acum. Pe banii lor sunt şi tracasaţi. La noi e o nenorocire, te prinde Fiscul te bagă la puşcărie. Dacă vinzi un jucător în străinătate trebuie să plăteşti TVA la stat. E singura ţară de pe faţa Pământului cu taxa asta. Când au auzit ăia de la FIFA şi UEFA au râs de noi, ne spun că suntem proştii Europei.
Noi suntem ţara cu cei mai mulţi jucători legitimaţi veniţi liberi de contract. Dacă sunt zece jucători cu contracte normale. Şi avem totuşi performanţă pe plan internaţional, adică avem două echipe la bătaie pentru primăvara europeană”, a precizat preşedintele LPF.
Dumitru Dragomir susţine că nu este normal ca suporterii să doneze bani pentru jucători, aşa cum s-a întâmplat la Universitatea Cluj. „La Cluj au făcut un stadion de zeci de milioane (n.r. – autorităţile locale), dar nu iau şi echipa să o ajute cât de cât. Acolo a fost râsul omenirii, nu s-a mai întâmplat în lume, să vină suporterii cu bani. Jucătorii n-au acum nici apă minerală să bea”, a precizat el.
Întrebat dacă ar fi tentat să investească bani într-un club din România, preşedintele LPF a răspuns: „Eu aş investi la un club, dar la un club din Anglia. Aici ce să faci? În România dacă faci o afacere legală imediat se interprezează şi dacă superi pe cineva te bagă la puşcărie nevinovat. Aşa, uşor, fluierând. Imediat te bagă la trafic de influenţă, la spălare de bani şi la dracu mai ştie ce„.
Dragomir a precizat că fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, chiar dacă îşi vinde apartamentul de la Miami şi se pregăteşte să se întoarcă în ţară, nu intenţionează să revină şi în fotbal. „S-a săturat Borcea şi de America. Eu vă spun: El Dorado e aici, nu acolo. Nu se întoarce la Dinamo, e sătul, a băgat banii lui şi a luat şapte ani de puşcărie. Asta e viaţă? Dar nici afară nu aleargă câinii cu covrigii în coadă. Aici tot mai ai o identitate, mai vorbeşti cu unul, cu altul. Acolo, în străinătate, intri în mormânt după câţiva ani. Ia întrebaţi-l pe Borcea, în afară că e soare, frumos şi e oceanul aproape, ce mai e acolo? Vorbeşti cu valurile, ce faci?„, a explicat Dumitru Dragomir.