Dumitru: Nu este suficient să creşti salariile profesorilor şi medicilor

România stă bine la capitolul macrostabilitate comparativ cu țările din jur, dar nu este suficient, pentru că are, în continuare, probleme majore date de lipsa infrastructurii și la nivelul educației și sănătății primare, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Filip Stan
28 oct. 2015, 12:17
Dumitru: Nu este suficient să creşti salariile profesorilor şi medicilor

„România, versus statele din jur, la stabilitate stă bine, dar nu este suficient, pentru că în continuare România are o problemă majoră — infrastructura! Poți să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile nu o să ai investiții pe termen lung, de la investitori serioși. În plus, la nivel de educație și sănătate primară, România are probleme serioase. Nu este suficient să crești salariile profesorilor, ale medicilor, dacă nu schimbi nimic în structura cu care să își poată face meseria. (…) După 10 ani de învățat (în cazul medicilor — n.r.) să iei un salariu decent este o precondiție, dar și să îți faci meseria într-un cadru care să nu te deranjeze. Un investitor pe termen lung ar trebui să fie foarte preocupat de aceste aspecte. Și măsurile pe termen scurt sunt primite cu bucurie, dar reformele structurale sunt mult mai apreciate”, a subliniat Dumitru, potrivit Agerpres.

În opinia sa, investițiile în sănătate și educație au impact pe termen lung și asupra creșterii economice și asupra echității sociale. „Noi cheltuim pentru educație și sănătate, și ca procent din PIB, și ca procent din resursele bugetare, cel mai puțin din Europa. Avem o lege care spune 6% din PIB pentru educație, uite că în 2009 — 2013 am avut o medie de 3,5% din PIB. Media europeană este 5,5% din PIB. La sănătate am cheltuit 3,8% din PIB, media europeană este 6,4%”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

În privința creșterii economice, Dumitru a spus că, în perioada 2003 — 2014, media în România a fost de 3,5%, a cincea creștere la nivel european, însă în anumite perioade aceasta nu a fost sustenabilă, ceea ce a generat o volatilitate foarte mare, a patra din Europa, după țările baltice și Grecia. Iar ce s-a întâmplat în 2008 — 2009, cu o creștere de 8,5%, urmată de o scădere de 7,1% a demonstrat că acea creștere nu a fost sustenabilă.

Consecințele acestui aspect asupra mediului de afaceri s-au văzut în explozia numărului de insolvențe, la 62,9 insolvențe la 1.000 de firme active în 2013 și 45,4 insolvențe la 1.000 de firme active în 2014, cea mai mare pondere din UE. Prin comparație, în Polonia numărul de insolvențe la 1.000 de firme active a fost de 0,5 atât în 2013 cât și în 2014.

În opinia lui Dumitru, economia României crește, în continuare, pe baza consumului, investițiile publice sunt în continuare în suferință (probabil vor fi la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani), încrederea consumatorului este la nivelul dinaintea crizei, iar activitatea de creditare are o creștere dinamică, de 25% pe lei, de la an la an. „Dacă continuăm așa, putem discuta de sustenabilitate sau nu?”, s-a întrebat Ionuț Dumitru.

DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei