Volumul „Dumitru-Dorin Prunariu – Biografia unui cosmonaut”, scris de Annie Muscă, a apărut la Editura Adevărul şi este prima biografie autorizată a acestuia.
Alexandru Mironov, care a participat la lansarea volumului, şi-a amintit cum, jurnalist fiind, l-a aşteptat, la Casa Scânteii pe Dumitru Prunariu, care tocmai fusese în spaţiu.
El a adăugat că a citit biografia cosmonautului în trei ore şi că tinerii ar trebui să se pregătească să îi facă „monumente” şi să numească străzi după omul care a demonstrat că „suntem capabili, ca naţiune, de foarte multe lucruri bune”.
Mironov a amintit că, în volumul lansat luni, sunt prezentate şi evenimente inedite din viaţa lui Dumitru Prunariu, precum beţia alături de colegul cosmonaut Iuri Gagarin şi felul în care acesta a falsificat semnătura tatălui său pe caietul de note.
Jurnalistul l-a descris pe Prunariu ca fiind „singurul român extraterestru timp de şapte zile”.
La rândul său, Dumitru Prunariu a spus că şi-a dorit de mult să scrie despre experienţa sa cosmică, dar niciodată nu a găsit tihna necesară. Cosmonautul a descris volumul semnat de Annie Muscă drept „prima adevărată carte” scrisă despre el.
Totodată, Prunariu a spus că nu intenţionează să se mai implice în politică. „Am încercat în 2008 şi m-am lămurit cât de murdară e politica”, a spus acesta.
La lansarea biografiei, care a avut loc la Biblioteca Metropolitană din Capitală, au participat, printre alţii, şi Teodor Meleşcanu, Peter Imre şi Dinu Patriciu.
Dumitru Prunariu, în vârstă de 59 de ani, este al 103-lea pământean care a ajuns în spaţiu şi a fost ofiţer al Armatei României în perioada 1978 – 2007. El a efectuat pregătirea completă de specialitate necesară realizării unui zbor cosmic în Orăşelul Stelar de lângă Moscova, unde a obţinut, după trei ani, note maxime la examenele finale de calificare, fiind repartizat în echipaj cu cosmonautul rus Leonid Popov.
În decembrie 2011, cosmonautul Dumitru Prunariu a devenit membru de onoare al Academiei Române.