Potrivit datelor furnizate de către ABA Jiu, primul tronson al drumului Calafat-Ciupercenii Vechi a fost inundat pe o lungime de 150 m cu o înălţime a lamei de apă de 35-40 cm, iar al doilea sector – pe o lungime de 20 m cu o înălţime a lamei de apă de 10-20 cm, motiv pentru care circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă, acestea fiind redirecţionate pe ruta ocolitoare amenajată de CLSU Calafat.
Debitele şi nivelurile Dunării aval de Porţile de Fier, pe teritoriul aflat în administrarea ABA Jiu, în ultimele 24 de ore, au fost în creştere la staţiile hidrometrice Gruia, Calafat, Bistreţ şi Bechet, situându-se peste cotele de apărare. La Gruia, judeţul Mehedinţi, a fost depăşită cota de inundaţie cu 22 cm, iar în Dolj, la Bechet, a fost depăşită cota de inundaţie cu 91 cm, inundând zona dintre chei şi digul de apărare a localităţii. În această zonă a fost inundată şi o construcţie ridicată pe malul Dunării, unde a fost amenajată o zonă de agrement, cu plajă, bar/discotecă etc.
„Sunt afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor pe fluviul Dunărea suprafeţele riverane situate în zonele joase din lunca Dunării, predispuse la inundaţii în zonele neîndiguite, păşuni, fâneţe, păduri„, precizează Administraţia Bazinală de Apă Jiu.
La vama Bechet, în punctul de trecere a frontierei România-Bulgaria, calea de acces – pista de îmbarcare – spre feribot este în continuare inundată cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 300 m şi o înălţime cuprinsă între 20 până la 50 cm. Circulaţia pentru autoturisme este restricţionată de cinci zile, acestea fiind redirecţionate către vama Calafat, maşinile de mare tonaj – tiruri, autocamioane putând circula fără probleme.
În următorul interval debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA, va fi în scădere până la valoarea de 12.900 mc/s, însă este peste media multianuală a lunii mai care este de 7.250 mc/s
Dunărea a depăşit cota de atenţie şi în Galaţi
Prognozele hidrologice arată că vârful de viitură este aşteptat duminică, când se aşteaptă la Galaţi o cotă de 605 cm şi un debit de 14.000 mc/secundă, potrivit Agerpres.
Deocamdată, nivelul Dunării nu a inundat spaţiul pietonal de pe faleza inferioară a Dunării, însă apa a intrat în restaurantele de pe malul Dunării. Patronii evacuează apa de sub mese cu mături sau pompe, însă spun că nu vor închide, sperând că nivelul Dunării nu va creşte prea mult zilele următoare.
Apa învolburată a adus de câteva zile, la malul Dunării PET-uri, resturi menajere, vegetale şi chiar animale, acestea rămânând blocate între mal şi restaurantele plutitoare, fără ca patronii teraselor să cureţe luciul de apă.
Nivelul crescut al Dunării nu pune, deocamdată, probleme de circulaţie în privinţa curselor de bac, acestea funcţionând după orarul normal, la interval de 30 de minute.
Reprezentanţii ISU Galaţi verifică agenţii economici de la malul Dunării, care au început să supraînalţe digurile de protecţie, folosind saci umpluţi cu nisip. Totodată, angajaţii primăriei continuă să repare fisurile din digul de beton aflat de-a lungul Dunării, în zona Palatului Navigaţiei. Şi specialiştii Serviciului de Gospodărire a Apelor monitorizează rezistenţa digurilor de apărare la Dunăre şi Prut, de la Bădălan şi, respectiv, Brateş.
CITEŞTE ŞI: CODUL PORTOCALIU de INUNDAŢII pe Dunăre, prelungit până la sfârşitul lunii mai