Potrivit unui comunicat de presă al ABA Jiu, au fost luate măsuri pentru monitorizarea nivelurilor și debitelor pe fluviul Dunărea, mărind frecvența de citire, înregistrare și transmitere a datelor privind evoluția fenomenelor hidrometeorologice. De asemenea, se va menține starea de alertă hidrologică până când nivelurile vor scădea sub cotele de apărare.
„Starea tehnică a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare din administrarea ABA Jiu este monitorizată în permanență asigurându-se exploatarea acestora în siguranță. Lucrările hidrotehnice cu rol de apărare sunt în stare bună de funcționare și corespund scopului pentru care au fost executate”, se precizează în comunicatul de presă.
Angajații instituției au constat că digurile din zonele Ghidici—Rast-Bistreț, Bistreț-Nedeia-Jiu și Jiu-Bechet-Dăbuleni pe care le-au verificat deja au o stare tehnică corespunzătoare, neexistând eroziuni în corpul acestora sau alte aspecte atipice, iar taluzele digurilor au o stare tehnică bună, fiind înierbate corespunzător.
Pentru zonele neamenajate riverane fluviului Dunărea, materialele și mijloacele de intervenție se asigură de către comitetele locale de apărare și agenții economici din zonă, care sunt obligați să conlucreze cu personalul tehnic aparținând ABA Jiu, aplicându-se măsurile de intervenție cuprinse în planurile locale de apărare.
Conform diagnozei INHGA—CNPH, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în creștere până la valoarea de 10 900 mc/s, situându-se peste media multianuală caracteristică lunii martie de 6 700 mc/s.
Pentru intervalul 11 — 15 martie, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), va fi în creștere până la valoarea de 12 000 mc/s, apoi în ușoară scădere până la valoarea de 11 800 mc/s în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală a lunii martie.