La Porțile de Fier II, Dunărea a ajuns la un debit atât de mic încât pe partea sârbească a fluviului pot fi observate cu ochiul liber rămășițele unor epave scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (foto).
În plus, feribotul care leagă Bechet (România) de Oreahovo (Bulgaria) a fost suspendat din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului. Reluarea curselor poate fi posibilă doar când debitul Dunării va suferi modificări care să permită acest lucru.
Apele Române au transmis marţi că debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în jurul valorii de 1950 mc/s fiind sub media multianuală a lunii iulie, respectiv de (5350 mc/s). Această valoare reprezintă 35% din media multianuală a lunii iulie. Acesta va fi staţionar pentru următoarele zile, apoi într-o uşoară scădere ajungând în data de 31 iulie în jurul valorii de 1900 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) – Filiala Dolj, Veta Păsculescu, transmis la rândul cău că nivelului mic al fluviului se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani. „În partea Nedeia-Măceşu (…) Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore”, a spus Veta Păsculescu, potrivit Stirile TVR.
Citeşte şi Cea mai cruntă secetă din ultimii 70 de ani, în sudul ţării. Dunărea a scăzut 7 cm într-o singură zi