Duolingo, marele beneficiar al interdicţiei TikTok în SUA. Americanii vor să înveţe limba chineză pentru RedNote

Aplicaţia de învăţare a limbilor străine Duolingo a anunţat o creştere spectaculoasă de 216% a numărului de cursanţi de mandarină din Statele Unite, comparativ cu anul trecut.
Filip Stan
16 ian. 2025, 13:23
Duolingo, marele beneficiar al interdicţiei TikTok în SUA. Americanii vor să înveţe limba chineză pentru RedNote

Duolingo a înregistrat o creştere de 216% a utilizatorilor care învaţă mandarina în SUA, pe fondul migraţiei către aplicaţia chineză RedNote, în urma posibilei interdicţii TikTok, informează The Verge.

Aplicaţia de învăţare a limbilor străine Duolingo a anunţat o creştere spectaculoasă de 216% a numărului de cursanţi de mandarină din Statele Unite, comparativ cu anul trecut.

Creşterea vine în contextul în care peste 700.000 de utilizatori americani au migrat deja către RedNote, o aplicaţie chineză de socializare, pe fondul temerilor privind o posibilă interdicţie a TikTok.

Noi reguli pe TikTok, Facebook și Google pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Riscă amenzi uriașe

Duolingo a decis să folosească chiar TikTok pentru a anunţa această creştere neaşteptată, promovându-se drept un partener, chiar dacă neoficial, al RedNote. Strategia a atras atenţia.

Deşi TikTok se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor americane din motive de securitate naţională, alte aplicaţii chineze câştigă teren, iar utilizatorii caută soluţii pentru a învăţa limba şi cultura necesare pentru a interacţiona pe aceste platforme.

Ce este RedNote, rețeaua socială chineză care i-a cucerit pe americani

În timp ce judecătorii de la Curtea Supremă au în mâini viitorul TikTok în Statele Unite, un număr tot mai mare de utilizatori americani de rețele sociale trec la o alternativă neobișnuită: Xiaohongshu sau RedNote, o aplicație de social media extrem de populară în China, potrivit CNN.

Aplicația, care s-ar traduce ca „Little Red Book” (n.r. Micuța carte roșie, în română), adesea prescurtată de utilizatorii din SUA în RedNote, a urcat marți pe prima poziție în App Store-ul Apple din SUA.

Fondată în 2013, Xiaohongshu este una dintre cele mai mari platforme de social media din China, cu 300 de milioane de utilizatori, potrivit firmei de cercetare Qian Gua. Descrisă drept răspunsul Chinei la Instagram, aplicația a devenit deosebit de populară pentru a împărtăși sfaturi despre călătorii, machiaj și modă.

Însă, deși a cucerit piața chineză, nu a câștigat prea multă importanță dincolo de lumea vorbitoare de chineză. Până acum.

De ce este Xiaohongshu peste tot

Xiaohongshu crește în popularitate în întreaga lume în aceeași săptămână în care TikTok ar putea fi eliminată din SUA.

Un număr tot mai mare de utilizatori americani de TikTok au început să apară pe platformă, spunând adesea că fac acest lucru ca un act de sfidare față de mișcarea Washingtonului de a controla TikTok.

De marți, hashtag-ul „TikTok refugee” (refugiat TikTok”a strâns aproape 60 de milioane de vizualizări și peste 1,7 milioane de comentarii.„Guvernul nostru a luat-o razna dacă cred vom susține această interdicție TikTok”, a spus un utilizator numit Heather Roberts, într-un mesaj video pe Xiaohongshu, care a strâns peste 45.000 de aprecieri. „Vom merge doar la o nouă aplicație chineză și iată-ne.”

Asta este mult mai bună decât TikTok”, a spus un alt „refugiat” autoproclamat într-un mesaj video. „Americanii vin aici… îmi pare rău că ne vei urî, dar promit că vom face tot posibilul.”

Cum interacționează utilizatorii chinezi și americani pe platformă?

Migrarea bruscă a utilizatorilor din SUA către Xiaohongshu a creat o platformă puțin probabilă pentru ca utilizatorii chinezi și americani să interacționeze între ei.

„Vreau doar să vă asigur că vrem să încercăm să găsim o modalitate de a comunica cu voi, să fim respectuoși cu comunitatea voastră”, a spus un utilizator. „Vrem să fim oaspeți buni.”

TikTok se închide duminică, 19 ianuarie 2025! Decizia afectează sute de milioane de utilizatori

Unii nou-veniți americani au făcut apel la compatrioții lor să-i respecte pe utilizatorii chinezi de pe platformă. „Doar un mesaj rapid pentru utilizatorii americani care vin aici: Vă rugăm să nu aduceți politică aici. Vrem să ne distrăm aici, vrem să ne simțim bine aici și vrem să arătăm respect față de oamenii care sunt deja aici”, a postat un utilizator.

Majoritatea utilizatorilor chinezi i-au salutat cu căldură pe nou-veniți, unii chiar împărtășind tutoriale video pentru a-i ajuta pe noii „refugiați TikTok” să navigheze în aplicație.

„Acesta ar putea fi un moment istoric”, a comentat un utilizator chinez. „Se pare că s-au schimbat atât de multe într-o clipă. Oamenii obișnuiți din cele două țări ale noastre nu s-au conectat niciodată cu adevărat înainte. Sper că toată lumea poate profita de această scurtă șansă pentru a se angaja în schimburi semnificative de idei.”

O persoană chiar a profitat de oportunitatea oferită de afluxul de internauți americani pentru a cere ajutor la temele de engleză într-o postare virală care a strâns peste 2.000 de aprecieri.

Ivy Yang, un analist tehnologic din China și fondator al companiei de consultanță Wavelet Strategy, a declarat că noii utilizatori americani au „creat în mod neașteptat una dintre cele mai organice forme de schimb cultural între SUA și China pe care le-am văzut în ultimii ani”.

„Utilizatorii găsesc modalități creative de a depăși barierele lingvistice, de a naviga prin diferențele culturale și de a coexista în moduri fascinante”, a adăugat ea. „Această construcție a comunității care are loc în timp real ar putea avea un impact de durată și am un optimism precaut.”

Pentru o scurtă perioadă în 2021, schimburi similare au fost văzute și pe aplicația de social media Clubhouse, unde utilizatorii chinezi și americani s-au angajat într-un dialog necenzurat pe subiecte sensibile în camerele de chat virtuale, înainte ca cenzorii chinezi să intervină pentru a bloca aplicația.

Prin ce diferă Xiaohongshu de TikTok?

Ei bine, pentru început, Xiaohongshu nu a fost conceput pentru vorbitorii de engleză, în timp ce TikTok nu este deloc în China.

Numele Xiaohongshu ar putea fi privit ca o referință la cartea fondatorului Chinei comuniste, Mao Zedong. Una dintre caracteristicile cheie ale aplicației este algoritmul său de conținut, care se concentrează mai degrabă pe interesele utilizatorilor decât pe oamenii pe care îi urmăresc. Unii utilizatori spun că acest lucru favorizează conținut mai original și reduce dominanța influențelor puternice.

Compania din spatele aplicației, Xingin Information Technology, a fost fondată de Charlwin Mao și Miranda Qu și are sediul în Shanghai.

TikTok este deținut de compania chineză de internet ByteDance și a fost conceput pentru un public global. TikTok nu este, de asemenea, accesibil în China, unde o aplicație soră, Douyin, deservește piața internă. explicit în statut, interdicția se poate extinde și la platformă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe lume un băiețel după ce a fost supusă, de urgență, unei operații de cezariană / VIDEO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Linia de tren de mare viteză care va lega două orașe importante. Peste 3 milioane de oameni vor beneficia de această legătură
Capital.ro
Anunț fulger despre Florin Piersic. Scena de teatru plânge după marele actor al României
Playtech.ro
Când se schimbă banii în România! Anunţul momentului pentru români
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Val de ironii pe rețelele sociale după ce Piedone a închis zeci de restaurante. „Nu se știe niciodată când o să facă vizite și la domiciliu”
wowbiz.ro
Perneș de la Mireasa A MURIT într-un accident rutier! Imagini ȘOCANTE de la locul tragediei
Spynews
Imagini senzaționale de la petrecerea de 86 ani a Irinei Loghin. Cine i-a fost alături la eveniment / FOTO
Spynews
Gestul romantic făcut de Sânziana Negru pentru iubitul ei, Ștefan Floroaica, în vacanța din Arabia Saudită. Actorul e plecat la Asia Express / FOTO
Evz.ro
Mare schimbare pentru angajați. Se elimină o mare problemă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Un copilaș a rămas orfan după ce tatăl său a făcut infarct la volan, la doar 36 de ani! Pe Dorin îl așteptau acasă o soție și un copil de doar un an
Cancan.ro
BREAKING! Regele Charles, în stare gravă! S-a aflat cât mai are de trăit, Harry a fost chemat de urgență acasă
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Popescu. George Simion a dat vestea cea mare. Se întâmplă sâmbăta aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
substantial.ro
FCSB se califică în optimile Europa League după o victorie strălucitoare împotriva PAOK
MediaFlux
Trump s-a ÎNȚELES deja cu Putin! Dezvăluiri și SECRETELE negocierilor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis la jumătate de preț. Cele mai mari reduceri pentru iubitorii de călătorii