Autorităţile ucrainene subliniază faptul că Kievul este „stors de incertitudine” din cauza fluxurilor de numerar. Pledoaria vine în timp ce Comisia Europeană se luptă să convină asupra unei strategii care să ofere mai multă claritate cu privire la asistența economică în bani acordată Ucrainei anul viitor, în ciuda apelurilor urgente din partea Kievului și a Washingtonului de a-și clarifica abordarea.
„Bineînțeles că vrem un proces mai structurat și mai previzibil din partea UE”, a declarat Olga Stefanişina, vicepremier pentru integrare europeană. „Așteptăm pronunţarea Comisiei. De această decizie depinde dacă profesorii își vor primi salariul, dacă personalul medical sau social și pensionarii vor fi plătiți, dacă ne putem îndeplini funcțiile guvernamentale”, a spus ea, remarcând ritmul lent în care se mişcă oficialii UE cu privire la sprijinul acordat ţării sale. „Sperăm că se vor învăța lecții și nu vom fi lăsaţi pradă incertitudinilor”, a mai spus ea, citată de Financial Times.
Kievul contează pe 38 de miliarde de dolari în asistență bugetară din partea partenerilor săi internaționali în 2023, adică în jur de 3,2 miliarde de dolari pe lună.
Stefanişina a lăudat decizia SUA de a oferi sprijin bugetar lunar Kievului și a cerut UE să facă un pas similar. Dar până acum există puțină claritate cu privire la modul în care va funcționa un plan de finanțare mai previzibil, spun diplomații și oficialii blocului comunitar.
„Sunt o mulțime de întrebări cu privire la modul în care UE va gestiona finanțarea pentru Ucraina și puține dintre ele sunt rezolvate”, a spus un diplomat UE. „De câţi bani este nevoie? Finanțarea ar trebui să fie toată suib formă de împrumuturi sau o combinație de împrumuturi și granturi? De unde vor veni banii când bugetele naționale vor fi constrânse? Și cum să ne îndepărtăm de discuțiile recente cu privire la asistența macrofinanciară și să stabilim o sursă de finanțare mai stabilă și mai previzibilă?”, au mai fost câteva dintre problemele ridicate de acesta.