UPDATE. Centrul Ploiestiului, maturat de o furtuna puternica. Mai multi copaci au fost pusi la pamant. Mai mulţi arbori au fost puşi la pământ de vântul puternic, joi după-amiază, in timpul unei furtuni care s a abătut asupra zonei centrale a municipiului Ploieşti. Echipaje de pompieri au intervenit pentru îndepărtarea copacilor.
Zona centrală şi alte cartiere din Ploieşti au fost afectate, joi, de furtună, pompierii fiind solicitaţi să intervină pentru îndepărtarea unor copaci şi stâlpi puşi la pământ de vântul puternic.
Bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova arată că în mai multe zone din oraş ai fost doborâţi cinci arbori şi un stâlp.
De asemenea, vântul puternic a desprins elemente din acoperişuri şi a rupt crengi din copaci.
Pompierii militari au intervenit pentru limitarea efectelor furtunii.
ANM anunţă cod galben valabil de la : 11-07-2024 ora 19:05 până la : 11-07-2024 ora 20:00
In zona : Zona de munte a județului Alba , respectiv zona de munte a localităților: Cugir, Zlatna, Câmpeni, Abrud, Ighiu, Săsciori, Bistra, Vințu de Jos, Baia de Arieș, Galda de Jos, Șugag, Roșia Montană, Lupșa, Pianu, Meteș, Stremț, Șibot, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Gârbova, Arieșeni, Livezile, Sălciua, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Rimetea, Blandiana, Întregalde, Ocoliș, Râmeț, Ponor, Ceru-Băcăinți;
Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului.
ANM anunţă cod galben valabil de la : 11-07-2024 ora 18:25 până la : 11-07-2024 ora 19:25
In zona : Județul Dolj: Filiași, Argetoaia, Brădești, Melinești, Bucovăț, Braloștița, Breasta, Vârvoru de Jos, Goiești, Orodel, Carpen, Murgași, Coțofenii din Dos, Cernătești, Scăești, Vela, Sopot, Almăj, Terpezița, Grecești, Brabova, Fărcaș, Predești, Coțofenii din Față, Pleșoi, Seaca de Pădure, Secu, Gogoșu, Botoșești-Paia;
Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, intensificări ale vântului, descărcări electrice, grindină.
ANM anunţă cod galben valabil de la : 11-07-2024 ora 18:00 până la : 11-07-2024 ora 19:00
In zona : Zona de munte a județului Cluj , respectiv zona de munte a localităților: Poieni, Gilău, Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Beliș, Valea Ierii;
Se vor semnala : Local averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.
ANM anunţă cod galben valabil de la : 11-07-2024 ora 16:55 până la : 11-07-2024 ora 18:00
In zona : Județul Cluj: Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Baciu, Apahida, Viișoara, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Feleacu, Jucu, Chinteni, Gârbău, Călărași, Sânpaul, Borșa, Vultureni, Aiton, Ploscoș;
Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.
Prognoza meteo 12 iulie. Cupolă de foc deasupra României. Canicula va fi întreruptă de furtuni
ANM anunţă cod galben valabil de la : 11-07-2024 ora 16:40 până la : 11-07-2024 ora 17:40
In zona : Județul Braşov: Făgăraș, Recea, Mândra, Voila, Jibert, Hârseni, Viștea, Ucea, Șoarș, Lisa, Cincu, Beclean, Sâmbăta de Sus, Drăguș;
Județul Mureş: Sighișoara, Albești, Daneș, Vânători, Apold, Saschiz;
Județul Harghita: Cristuru Secuiesc, Șimonești, Mugeni, Secuieni, Porumbeni, Dârjiu;
Județul Sibiu: Agnita, Laslea, Arpașu de Jos, Iacobeni, Brădeni, Chirpăr, Merghindeal, Bruiu;
Se vor semnala : Local averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, potrivit avertizărilor de tip nowcasting
Risc extrem de incendii de vegetație în România, din cauza caniculei și secetei
Risc foarte mare și extrem de incendii de vegetație în sud-estul țării, în perioada următoare, potrivit Sistemului european de informații asupra incendiilor de vegetație, EFFIS.
Risc extrem de incendii de vegetație, există în aceste zile în Muntenia și Dobrogea și risc foarte mare, în Oltenia și sudul Moldovei.
În ultimele zile, pompierii au intervenit de urgență la cel puțin 300 de focare, în special în zona de sud a țării, pornite în multe dintre cazuri de oameni, care dau foc vegetației uscate fără să o supravegheze.
Pompierii fac apel la locuitori să nu igienizeze terenurile prin incendiere, întrucât, în urma caniculei și a secetei, incendiile scapă repede de sub control.
Citește și: Când încep ploile în România! Meteorologii AccuWeather anunță cu cât scad temperaturile
În următoarele săptămâni, canicula se va accentua, iar seceta se va agrava în toată țara, pe fondul temperaturilor foarte ridicate.
Cum putem evita incendiile de vegetație
Pentru a evita incendiile de vegetație, gunoaiele și alte resturi nu trebuie incendiate în apropierea zonelor cu vegetație. Ca turiști, nu trebuie să aprindem focurile decât în locurile special amenajate, iar focul nu trebuie să rămână nesupravegheat. De asemenea, nu aruncați în zonele cu vegetație sticle sau cioburi, întrucât reflectă și concentrează razele solare, ducând la apariția focului. Nici țigările sau resturile de țigări nu trebuie aruncate în zonele cu vegetație, pentru a evita riscul de incendiu.