Papa Francisc a murit luni la vârsta de 88 de ani şi nu există niciun candidat clar la succesiunea sa. Procesul de alegere a unui nou papă este lung şi secret. Majoritatea celor 252 de cardinali din lume vin la Roma pentru a participa. Cei cu vârsta sub 80 de ani, 135 de prelaţi, se pregătesc să intre într-un conclav pentru a-l alege pe următorul pontif.
Odată ce începe, ceea ce conform legii Bisericii nu ar trebui să se întâmple mai devreme de 6 mai, cardinalii vor fi complet izolaţi de lumea modernă până la numirea unui nou papă.
Până atunci, ei pot participa la evenimente publice şi pot da interviuri despre ceea ce caută la următorul lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume.a „Citirea semnelor pre-conclav pentru a identifica candidaţii papali este complicată, deoarece semnele sunt de obicei foarte subtile”, a declarat John Thavis, un corespondent la Vatican care a acoperit trei papalităţi, potrivit Reuters.
Funeraliile papale marchează prima din cele nouă zile de doliu pentru Biserica Catolică. O altă slujbă de doliu va avea loc duminică în Piaţa Sfântul Petru. Aceasta va fi condusă de cardinalul italian Pietro Parolin, adesea citat ca unul dintre principalii candidaţi la papalitate.
„Clişeul este că cel care intră în conclav ca papă iese cardinal. Doar profeţii ştiu ce se va întâmpla”, a declarat Christopher Bellitto, un istoric de la Universitatea Kean din New Jersey specializat în Biserică.
Un nou papă poate lua orice nume doreşte. De obicei, îşi alege unul bazat pe o papalitate căreia doreşte să îi aducă un omagiu sau pe care doreşte să o imite. Printre cele mai populare zece nume de papi se numără Ioan, Benedict, Grigore sau Clement.
În aceste întâlniri, cunoscute sub numele de „congregaţii generale”, cardinalii au ocazia să vorbească liber şi chiar, poate, să ofere o viziune pentru un viitor papat sub conducerea lor. Deliberările finale cu privire la cine ar trebui să-i urmeze lui Francisc vor avea loc în conclav.
Cardinalii care vor intra în Capela Sixtină pentru a vota vor fi izolaţi de lume, interzicându-li-se să citească ziare sau să vorbească cu lumea exterioară. În timp ce intră în deliberări, arhiepiscopul Diego Ravelli, care conduce celebrările liturgice de la Vatican, va striga, în latină, „Extra omnes!” (Toată lumea afară!).