Decizia vine după ce vremea secetoasă din lunile iulie şi august au dus la scăderea nivelului apei de pe Dunăre la jumătate şi la blocarea traficului naval. Mai mult, nivelul scăzut al apei a dus la apariţia unor insule de nisip, pe care chiar a crescut vegetaţie. Mai mult, aprovizionarea populaţiei din zonă a fost afectată de imposibilitatea navigaţiei în zonă.
„Se impune, deci, realizarea în regim de urgență a unor lucrări de decolmatare a canalelor pentru a asigura atât accesul și aprovizionarea populației, cât și pentru a se evita dereglarea echilibrelor ecologice, în special a celor care privesc speciile protejate”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Amplasamentele tronsoanelor de canale, japșe și gârle prevăzute a se decolmata în această etapă fac parte din domeniul public de interes național aflat în administrarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, dar sunt încadrate în totalitate în zonele tampon și economice, unde sunt permise acțiuni pentru asigurarea regimului hidrologic optim în Delta Dunării.
Citeşte şi Nivelul scăzut al Dunării afectează traficul de mărfuri din porturile maritime