UPDATE 15.30: Aeroporturile internaţionale John F. Kennedy şi Newark Liberty care deservesc New York-ul, închise de luni din cauza trecerii uraganului Sandy, au fost redeschise miercuri la ora 07.00 (13.00, ora României), dar cursele aeriene sunt încă „limitate”, potrivit autorităţilor citate de AFP.
În schimb, aeroporturile La Guardia şi Teterboro rămân închise, a precizat într-un comunicat Autoritatea portuară din New York şi New Jersey.
UPDATE 10.58: Reţeaua de telefonie americană a fost grav afectată, luni. În general, Sandy a dat o lovitură „importantă şi serioasă” infrastructurii telefonice din nord-estul ţării, a explicat pentru jurnalişti preşedintele agenţiei, Julius Genachowski.
Acesta a precizat că un „număr mic” de centre pentru apeluri de urgenţă au fost afectate de furtună, ceea ce a determinat transferul unor apeluri către numărul de urgenţă 911.
Angajaţi ai Comisiei au anunţat că în principalele zone afectate de probleme de funcţionare – mai exact 158 de comitate din zece state americane, începând din Virginia (est) până la Massachusetts (nord-est) – aproximativ 25 la sută dintre telefoanele fără fir nu funcţionau. Potrivit angajaţilor, telefoanele fixe au fost afectate mai puţin.
Agenţia a mai precizat că 25 la sută dintre persoanele care locuiesc în zonele atinse de Sandy nu mai au acces la cablu şi la Internet.
UPDATE 10.06: Bursa din Statele Unite va relua miercuri tranzacţiile după ce acestea au fost oprite în primele două zile ale săptămânii, cea mai lungă întrerupere cauzată de condiţii meteo din peste 120 de ani, ca urmare a uraganului Sandy, potrivit Bloomberg.
Sediul NYSE funcţionează folosind surse de urgenţă pentru alimentarea cu energie electrică, dar va putea opera în acest fel întreaga săptămână dacă va fi necesar, a afirmat directorul operaţional, Larry Leibowitz.
NYSE a fost închis pentru o perioadă similară, de două zile, în martie 1888, când un viscol a adus în New York zăpadă de circa jumătate de metru. Piaţa americană a mai fost închisă din cauza vremii şi în 1978, pentru o zi şi jumătate. De asemenea, operaţiunile au fost sistate şi în septembrie 2001, în urma atacurilor teroriste, pentru patru zile. Cea mai lungă perioadă de oprire a activităţii a fost însă înregistrată în martie 1933, când preşedintele Rooosevelt a decretat mai multe zile de sărbătoare, iar sectorul financiar nu a lucrat şapte zile.
UPDATE 10.00: Air France a reluat, miercuri, zborurile către Washington, iar cele către New York vor fi restabilite în cursul zilei, după suspendarea lor, luni, din cauza uraganului Sandy. „Programul zborurilor către şi dinspre Washington va fi reluat după orarul obişnuit”, începând de miercuri.
Redeschiderea aeroportului din New York JFK, supusă aprobării autorităţilor aeroportuare locale, este prevăzută pentru (miercuri) 31 octombrie, ora 12.00 la New York, respectiv ora 16.00 GMT (18.00 ora României).
Uraganul Sandy a determinat anularea a 15.773 de zboruri dinspre şi către coasta de est a Statelor Unite. Majoritatea aeroporturilor newyorkeze, în special JFK, La Guardia şi Newark, au fost închise marţi. JFK urmează să se redeschidă miercuri.
18 state de pe coasta de nord est au avut de suferit din cauza super furtunii care a devastat Coasta de Est a Statelor Unite. Cele mai afectate au fost New York şi New Jersey, unde preşedintele Obama a decretat stare de catastrofă majoră.
Bilanţul este fără precedent: 50 de morţi în toată ţara, drumuri inundate, diguri rupte, 8 milioane de oameni pe întuneric, sute de case distruse, aeroporturi închise.
„Această furtună nu s-a încheiat încă”, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama. Consecinţele uraganului Sandy sunt „devastatoare pentru toată ţara”, a afirmat el. „Statele Unite sunt cu voi”, i-a asigurat preşedintele pe locuitorii din zonele afectate.
Metroul, şcolile şi parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parţial marţi seara şi cu siguranţă nu vor putea face faţă numărului de navetişti care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineaţa. Pentru moment nu se ştie când va putea fi repus în funcţiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri şi staţii sub apă.
Imagini CUTREMURĂTOARE din oraşul New York
„Este o catastrofă de proporţii aproape biblice„, a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Construcţii şi Investiţii a Companiei de Metrou MTA. Deocamdată nici măcar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea în funcţiune ar putea dura zile, sau chiar săptămâni. Tunelul Battery City care scurtează distanţa între Manhattan şi Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat şi este plin ochi de apă. Şi linia de cale ferată care face legătura cu New Jersey – PATH, a fost scoasă din uz pentru o perioadă nedeterminată.
Curentul electric, căldura şi apa caldă nu au fost restabilite decât parţial în zonele afectate, la sud de Times Square şi se estimează că nu vor putea fi repuse în funcţiune în totalitate nici miercuri. Inclusiv clădirea Consulatului României la New York, situată pe Strada 38 nu avea curent marţi.
Deşi vântul şi ploaia au încetat, marţi seara existau încă intersecţii nesemnalizate cu trafic intens. Sute de maşini au fost inundate luni noaptea, în zonele joase din Brooklyn şi Manhattan, apa scoţându-le din funcţiune. De asemenea, există încă subsoluri inundate şi pericol de electrocutare în clădiri din Manhattan.
Primarul Michael Bloomberg a anunţat marţi seara că 18 persoane şi-au piedut viaţa în cele cinci districte ale Municipalităţii New York din cauza uraganului, aproximativ 7.000 de copaci au fost dezrădăcinaţi sau parţial distruşi. Un număr de 240.000 de consumatori erau în continuare fără curent electric marţi după-amiaza, potrivit companiei de electricitate Coned. „Efective de poliţie sporite vor fi prezente în zonele fără curent”, a spus primarul. De asemenea, câteva mii de persoane erau încă în adăposturile deschise de primărie.
Macaraua cu braţul rupt rămâne încă un pericol pentru zona în care se înalţă clădirea aflată în construcţie, la intersecţia Străzii 57 cu 7th Avenue, de aceea zona rămâne în continuare închisă, iar gazele au fost întrerupte în subteran pentru a nu provoca o explozie dacă braţul se prăbuşeşte în stradă. „O nouă macara va fi probabil ridicată pe vârful clădirii, pentru a dezafecta macaraua ruptă”, a explicat primarul.
Imagini cu distrugerile cauzate de uraganul Sandy continuă să fie difuzate la posturile de televiziune, dar preocuparea pentru revenirea la normal devine predominantă.
Inclusiv campania electorală urmează să revină în actualitate, o dată cu vizita pe care preşedintele Barack Obama o va face în New Jersey, miercuri, pentru a evalua teritoriile afectate de uragan alături de guvernatorul Chris Christie.
La New York, Obama a fost refuzat politicos: „Ne-am bucura de prezenţa sa, dar avem multe lucruri de făcut aici. Nu că aş dori să se interpreteze că-l resping”, a spus primarul Michael Bloomberg. „I-am recomandat să meargă în New Jersey, care reprezintă simbolic naţiunea afectată de uragan”.
Obama a mers la sediul Crucii Roşii din Washington şi a subliniat că criza generată de colosala depresiune care s-a abătut asupra nord-estului Statelor Unite de luni nu s-a terminat.