Canada suspendă zborurile pentru pasageri pentru 72 de ore dinspre Marea Britanie, din cauza apariţiei în ţară a noii tulpini de coronavirus, a anunţat Ottawa duminică seară, scrie AFP.
„Ţinând cont de numărul ridicat de cazuri înregistrate cu o tulpină nouă de Covid-19 în anumite regiuni din Marea Britanie, am decis să suspendăm intrarea în Canada a tuturor zborurilor de pasageri comerciali şi privaţi dinspre Marea Britanie şi timp de 72 de ore, începând de la miezul nopţii (5.00 GMT, luni)”, a indicat Agenţia de sănătate publică din Canada într-un comunicat.
Toate datele preliminare „sugerează că tulpina detectată în Marea Britanie ar putea fi mai infecţioasă”, Agenţia estimând că „nimic nu dovedeşte până acum că mutaţiile influenţează gravitatea simptomelor, reacţia imunitară sau eficienţa vaccinurilor”.
Canalul CBC a indicat mai devreme că o notificare adresată transportatorilor arieni precizează că decizia nu se aplică zborurilor cargo sau în cazurile în care o aeronavă trebuie să aterizeze din motive de siguranţă.
Şi Argentina şi Chile au anunţat duminică că suspendă zborurile dinspre Regatul Unit.
Mai multe ţări europene, între care Franţa, Belgia, Olanda, România, Italia, Germania sau Irlanda au decis să suspende temporar zborurile sau deplasările dinspre teritoriul britanic.
În Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, a anunţat duminică Ministerul italian al Sănătăţii.
Pacientul depistat cu noua tulpină a coronavirusului a sosit ”în ultimele zile” împreună cu partenera sa, intrând in Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma, mai precizează ministerul italian, citat de Reuters, adăugând că aceştia şi contacţii lor sunt în izolare.
Potrivit experţilor, nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.
Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia. ”Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutaţie denumită ‘N501Y’, precizează OMS.
Africa de Sud, care la rândul ei a semnalat vineri o variantă problematică a coronavirusului SARS-CoV-2, consideră de asemenea că mutaţia ‘N501Y’ se află la originea creşterii numărului cazurilor de COVID-19, mai multe cercetări fiind în desfăşurare.