Controalele înseamnă, practic, suspendarea spațiului Schengen de către Franța. Măsura, care a fost deja comunicată Comisiei Europene, se va aplica de vineri, 1 noiembrie, până la 1 aprilie 2025. Autoritățile franceze dau însă drept foarte probabilă prelungirea controalelor după 1 aprilie 2025.
Potrivit Comisiei Europene, țările membre UE pot institui astfel de controale la granițe numai în circumstanțe excepționale.
Francezii au justificat controalele prin ”amenințările grave la adresa ordinii publice și securității interne, reprezentate de activitățile teroriste la nivel înalt, prezența tot mai mare a rețelelor criminale care facilitează imigrația și traficul ilegal și fluxurile migratorii care riscă să fie infiltrate de persoane radicalizate”, potrivit newsweek.
Ultima dată când Franța avea astfel de controale la graniță a fost în timpul pandemiei de Covid, când migranți și călători neautorizați erau întorși de la frontieră, iar suspecții de infracțiuni erau reținuți.
Citește și Cel mai înstărit oier din România, arestat pentru o fraudă de milioane de lei cu fonduri europene
Controalele ce intră vigoare de vineri, 1 noiembrie, vor viza călătorii care intră în Franța pe rute terestre, maritime și aeriene din șase țări vecine – Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Spania și Elveția. În cazul graniței cu Italia, astfel de controale se făceau oricum, din 2015.
Potrivit sursei citate, controalele nu afectează în niciun fel drepturile europenilor și ale altor cetățeni de a călători în Franța.
O măsură similară a fost luată de Germania, în septembrie. În doar cinci zile după reintroducerea controalelor la frontieră în toate granițele Germaniei, poliția federală a detectat aproape 900 de intrări neautorizate în țară. Dintre acestea, 17 au fost pentru persoane considerate extremiste, iar la 114 s-au pus în executare mandate de arestare.
Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a subliniat că această măsură va ajuta la ”oprirea criminalilor și identificarea și oprirea islamiștilor într-un stadiu incipient”. Măsura nu a fost însă văzută cu ochi buni de mai mulți parteneri europeni, în special Austria, care a anunțat că va refuza să accepte orice migranți respinși la granița comună cu Germania.
Potrivit Acordului Schengen, 29 de țări europene au convenit să desființeze controalele la frontierele interne, pentru libertate de circulație pe întreg continentul.