După închiderea minelor, localnicii din Cavnic s-au reprofilat pe activităţi turistice

Localnicii din fostul oraș minier Cavnic au început să se reprofileze pe activități turistice după închiderea minelor, a declarat primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț.
Romania TV
30 mart. 2016, 18:21
După închiderea minelor, localnicii din Cavnic s-au reprofilat pe activităţi turistice

Astfel, o parte dintre localnici, care au activat în minerit, au decis să-și încerce șansele în turism exploatând potențialul zonei, alții au început să investească sume mici de bani în pensiuni turistice, cabane și locuri de campare în vecinătatea pârtiilor de schi, în timp ce alții și-au extins afacerile în domeniul schiabil, așezând orașul Cavnic pe harta stațiunilor de iarnă din România, scrie Agerpres.

‘A existat un moment de declin economic după închiderea minelor, când peste 1.000 de oameni din oraș și satele învecinate au rămas fără locuri de muncă. Mina din Cavnic asigura o mare parte din veniturile orașului, o întreagă mică economie locală se învârtea, susținea și depindea de minerit. Zona are o tradiție în minerit ce se pierde în timp și e renumită pentru locurile de unde se exploatau metalele nobile, neferoasele, adică aur, argint, cupru, wolfram, zinc și alte metale care au contribuit la formarea economiei românești după al Doilea Război Mondial. Primii pași în turism au fost modești, apoi s-a extins și i-a atras pe cei cu potențial financiar care au investit etapizat. Deși fosta mină ar fi putut transformată în muzeu, acest lucru n-a mai fost posibil, turiștii având ce vedea și asculta despre trecutul mineritului, administrația locală s-a concentrat pe susținerea turismului”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț.

Autoritățile susțin că după finalizarea lucrărilor la domeniul schiabil Cavnic din Munții Gutâi și amenajarea a șapte pârtii de schi cu lungimi ce oscilează între 800 și 2.200 de metri, pensiuni, moteluri și cabane, mulți turiști români și străini au ales orașul Cavnic ca destinație de vacanță. Pârtiile sunt potrivite atât începătorilor, cât și profesioniștilor. Majoritatea pârtiilor de schi au iluminat nocturn, tunuri de zăpadă, telescaune și posibilități de campare, dar și un acces convenabil din DJ 184, drum care traversează orașul și baza domeniului schiabil.

‘Vârful de sezon este iarna, perioada sărbătorilor de iarnă, a vacanțelor prelungite, cât și mini-vacanțele de sfârșit de săptămână, când turiștii, chiar și din Ungaria, dau o fuga în Cavnic pentru a se bucura de ultima zăpadă. Turiștii au parte de toate facilitățile posibile unei mici stațiuni montane așezate la peste 1.000 de metri altitudine și majoritatea celor care învață să schieze la noi revin în sezonul următor”, a spus Oana Poienar, proprietar al unui domeniu schiabil din Cavnic.

Vicepreședintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat la rândul său că orașul Cavnic este printre puținele localități din județ care au reușit să repornească economia locală prin turism după închiderea activităților miniere.

‘Mineritul, metalurgia, prospecțiunile geologice și o întreagă industrie ce furniza servicii pe verticală acestor profile extractiv-prelucrătoare au dispărut prin anul 2007, când statul a oprit subvenționarea domeniului. Cavnicul e printre puținele localități din județ care prin ambiția și efortul financiar al localnicilor s-a orientat spre turism. Rezultatele au început să apare după ce domeniul schiabil din Munții Gutâi a început să funcționeze, iar pensiunile și motelurile au început să ofere servicii și în extra-sezon”, a spus Gabriel Zetea.

De asemenea, CJ Maramureș are în stadiu de finalizare peste 55 km de drum județean (DJ 184) care traversează Cavnicul și domeniul schiabil, investiție în valoare de 22 milioane de euro.

Orașul Cavnic are peste 5.000 de locuitori, iar printre obiectivele turistice se numără Biserica romano-catolică Sf. Varvara, din 1812, Stâlpul tătarilor, Logolda — ruinele primei topitorii de metale prețioase construite în secolul al XIX-lea și Rezervația Naturală „Grădina Regelui” formată în anul 1742.

Citeşte şi Urmărire ca în filme în Maramureş. Contrabandist, căutat de poliţişti în pădure

 

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
I se spune ”râul fierbinte”. Locul spectaculos de pe glob unde temperatura apei ajunge la peste 80 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Mare atenție la banane. Detaliul care face diferența
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Rezoluția privind legitimitatea președintelui Zelenski respinsă în parlamentul ucrainean
MediaFlux
România FĂRĂ GAZE. Depozitele s-au golit BRUSC, DNA a intrat pe fir
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe