După isteria la pompă, o altă criză ameninţă economia. Produsul banal care a dispărut de pe rafturile magazinelor din cauza războiului din Ucraina

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de sare deoarece acest produs este importat în proporţie de peste 80% din Ucraina, ţară decimată de războiul declanşat la ordinul lui Vladimir Putin.
Filip Stan
11 mart. 2022, 12:40
După isteria la pompă, o altă criză ameninţă economia. Produsul banal care a dispărut de pe rafturile magazinelor din cauza războiului din Ucraina

Dacă în România a fost panică din cauza creşterii preţului la benzină, în Republica Moldova o altă criză ameninţă economia ţării. Ministrul moldovean Economiei, Sergiu Gaibu, a explicat că nu a observat rafturi goale în magazine, însă a recunoscut că există un deficit de sare pe piaţă, fapt care i-a fost semnalat de cetăţeni.

Oficialul a declarat că stocurile în Republica Moldova variază de la două săptămâni până la 25 de zile, în funcție de produse, frecvența achizițiilor și alți parametri.

„Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta (deficitul de sare, n.r.), chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Întra-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze (produse, n.r.) în cantități mai mari din cauza acestor induceri în eroare. Dar logistica va suplini din nou aceste deficite temporare și, respectiv, se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă, indiscutabil”, a menționat Sergiu Gaibu, conform Radio Chişinău.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina se extinde. Ruşii au bombardat în premieră oraşele Luţk şi Dnipro, cel puţin trei civili au fost ucişi UPDATE

Republica Moldova, afectată de lipsa sării. Anunţul autorităţilor de la Chişinău

Autorităţile din Republica Moldova nu exclud ca preţul sării să crească în următoarea perioadă şi din cauza inflaţiei.

„În legătură cu îngrijorările populației privind aprovizionarea cu sare, Ministerul Economiei confirmă că Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de sare. Atât în luna ianuarie, cât și în februarie s-a importat peste o mie de tone de sare alimentară (iodată și neiodată). Importatorii de sare au confirmat că nu există nici o problemă de asigurare a cererii interne a Moldovei cu acest produs.

Deși, sarea este importată în mod deosebit din Ucraina (85%), produsul este adus în țară și de pe alte piețe, printre care Belarus, România, Polonia și Italia. Respectiv, comercianții vor suplini stocurile de pe aceste și alte piețe.

Panica artificială și adaptarea mai lentă la schimbările în cererea unor lanțuri de aprovizionare, provoacă unele distorsiuni temporare în aprovizionarea pe raft. În acest context, ministerul economiei reiterează mesajul că nu există motive de panică în acest sens și nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară din comerț.

În legătură cu majorarea prețurilor la unele produse, menționăm că în general, se atestă un proces inflaționist la nivel global, care, nemijlocit, afectează și prețurile din țara noastră la toate produsele, nu doar la sare. Costurile serviciilor de logistică au crescut constant încă din mijlocul anului 2021 și acestea continuă să se majoreze odată cu creșterea prețurilor internaționale la carburanți. Din acest considerent, Guvernul a elaborat mecanisme de susținere a cetățenilor, prin programe țintite pe păturile vulnerabile și a plafonat adaosul comercial la o serie de produse social-importante în această perioadă de criză”, a precizat Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 16. Institut nuclear de lângă Harkov, bombardat! Ucraina a pierdut orice contact cu centrala de la Cernobîl

Ucraina a suspendat exporturile unor produse, de teamă de a nu rămâne fără alimente

Ucraina a suspendat exporturile unor produse alimentare, a anunțat duminică Guvernul de la Kiev.

Exporturile de „carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare” vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean.

Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi permise numai cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit comunicatului.

Sarea din România a pierdut bătălia cu importurile

România are unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, însă peste jumătate din sarea alimentară pe care o consumăm provine din import, conform TVR.

În România, producția de sare e o afacere controlată de stat. Șapte saline exploatează zăcăminte cu o rezervă de miliarde de tone, suficientă pentru a asigura consumul intern de sare pentru sute de ani. Una dintre cele mai importante exploatări e salina Ocna Dej din județul Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, peste jumătate din cantitatea de sare pe care o consumăm vine din alte țări. Numai anul trecut, România a importat peste 100.000 de tone de sare alimentară, conform statisticilor oficiale.

Rafturile magazinelor sunt pline cu sortimente de sare din Grecia, Turcia, Ucraina și chiar din regiuni îndepărtate, precum Himalaya. Produsele românești au o cotă de piață mai mică de 50%, arată statisticile oficiale.

 

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Daniel David, rectorul UBB Cluj, preia portofoliul Educației în Guvernul Ciolacu
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!