După isteria la pompă, o altă criză ameninţă economia. Produsul banal care a dispărut de pe rafturile magazinelor din cauza războiului din Ucraina

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de sare deoarece acest produs este importat în proporţie de peste 80% din Ucraina, ţară decimată de războiul declanşat la ordinul lui Vladimir Putin.
Filip Stan
11 mart. 2022, 12:40
După isteria la pompă, o altă criză ameninţă economia. Produsul banal care a dispărut de pe rafturile magazinelor din cauza războiului din Ucraina

Dacă în România a fost panică din cauza creşterii preţului la benzină, în Republica Moldova o altă criză ameninţă economia ţării. Ministrul moldovean Economiei, Sergiu Gaibu, a explicat că nu a observat rafturi goale în magazine, însă a recunoscut că există un deficit de sare pe piaţă, fapt care i-a fost semnalat de cetăţeni.

Oficialul a declarat că stocurile în Republica Moldova variază de la două săptămâni până la 25 de zile, în funcție de produse, frecvența achizițiilor și alți parametri.

„Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta (deficitul de sare, n.r.), chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Întra-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze (produse, n.r.) în cantități mai mari din cauza acestor induceri în eroare. Dar logistica va suplini din nou aceste deficite temporare și, respectiv, se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă, indiscutabil”, a menționat Sergiu Gaibu, conform Radio Chişinău.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina se extinde. Ruşii au bombardat în premieră oraşele Luţk şi Dnipro, cel puţin trei civili au fost ucişi UPDATE

Republica Moldova, afectată de lipsa sării. Anunţul autorităţilor de la Chişinău

Autorităţile din Republica Moldova nu exclud ca preţul sării să crească în următoarea perioadă şi din cauza inflaţiei.

„În legătură cu îngrijorările populației privind aprovizionarea cu sare, Ministerul Economiei confirmă că Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de sare. Atât în luna ianuarie, cât și în februarie s-a importat peste o mie de tone de sare alimentară (iodată și neiodată). Importatorii de sare au confirmat că nu există nici o problemă de asigurare a cererii interne a Moldovei cu acest produs.

Deși, sarea este importată în mod deosebit din Ucraina (85%), produsul este adus în țară și de pe alte piețe, printre care Belarus, România, Polonia și Italia. Respectiv, comercianții vor suplini stocurile de pe aceste și alte piețe.

Panica artificială și adaptarea mai lentă la schimbările în cererea unor lanțuri de aprovizionare, provoacă unele distorsiuni temporare în aprovizionarea pe raft. În acest context, ministerul economiei reiterează mesajul că nu există motive de panică în acest sens și nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară din comerț.

În legătură cu majorarea prețurilor la unele produse, menționăm că în general, se atestă un proces inflaționist la nivel global, care, nemijlocit, afectează și prețurile din țara noastră la toate produsele, nu doar la sare. Costurile serviciilor de logistică au crescut constant încă din mijlocul anului 2021 și acestea continuă să se majoreze odată cu creșterea prețurilor internaționale la carburanți. Din acest considerent, Guvernul a elaborat mecanisme de susținere a cetățenilor, prin programe țintite pe păturile vulnerabile și a plafonat adaosul comercial la o serie de produse social-importante în această perioadă de criză”, a precizat Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 16. Institut nuclear de lângă Harkov, bombardat! Ucraina a pierdut orice contact cu centrala de la Cernobîl

Ucraina a suspendat exporturile unor produse, de teamă de a nu rămâne fără alimente

Ucraina a suspendat exporturile unor produse alimentare, a anunțat duminică Guvernul de la Kiev.

Exporturile de „carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare” vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean.

Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi permise numai cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit comunicatului.

Sarea din România a pierdut bătălia cu importurile

România are unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, însă peste jumătate din sarea alimentară pe care o consumăm provine din import, conform TVR.

În România, producția de sare e o afacere controlată de stat. Șapte saline exploatează zăcăminte cu o rezervă de miliarde de tone, suficientă pentru a asigura consumul intern de sare pentru sute de ani. Una dintre cele mai importante exploatări e salina Ocna Dej din județul Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, peste jumătate din cantitatea de sare pe care o consumăm vine din alte țări. Numai anul trecut, România a importat peste 100.000 de tone de sare alimentară, conform statisticilor oficiale.

Rafturile magazinelor sunt pline cu sortimente de sare din Grecia, Turcia, Ucraina și chiar din regiuni îndepărtate, precum Himalaya. Produsele românești au o cotă de piață mai mică de 50%, arată statisticile oficiale.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre