După tsunami, potopul. Ploi torenţiale îngreunează viaţa salvatorilor în Indonezia

Salvatori indonezieni întâmpinau miercuri dificultăţi, din cauza unor ploi diluviene, în salvarea unor locuitori de pe insule şi în a ajunge în sate izolate afectate de tsunamiul care s-a soldat cu peste 400 de morţi, relatează AFP.
Alina Costache
26 dec. 2018, 11:50
După tsunami, potopul. Ploi torenţiale îngreunează viaţa salvatorilor în Indonezia

Ploile afectau eforturile unor echipe, înrăutăţind condiţiile de viaţă ale supravieţuitorilor tsunamiului care a lovit sâmbătă seara malurile Strâmtorii Sunda, între insulele Sumatra şi Java.

”Ploi puternice au provocat revărsarea unui râu şi există inundaţii în mai multe locuri”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de gestionarea catastrofelor. ”Asta dăunează eforturilor de evacuare a oamenilor şi de ajutorare a supravieţuitorilor”.

Autorităţile le-au cerut locuitorilor să rămână departe de zona de coastă, întrucât Vulcanul Anak Krakatoa, ”copilul” legendarului Krakatoa, continuă să fie activ în Strâmtoarea Sunda.

Un ultim bilanţ, uşor revizuit în creştere, anunţa 430 de morţi, 1.495 de răniţi şi 159 de persoane date dispărute. ”Este posibil să crească”, pe măsură ce salvatorii ajung în regiuni izolate, a avertizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit unor experţi, catastrofa de sâmbătă a avut loc în urma unei erupţii moderate, care a cauzat o scufundare submarină a unei părţi a vulcanului şi deplasarea unor vaste cantităţi de apă.

Anak s-a format către 1928, în caldera Krakatoa, a cărui erupţie catastrofică a omorât 36.000 de oameni în 1883.

CRIZĂ SANITARĂ

Muncitorii umanitari au avertizat că resursele de apă potabilă şi medicamente sunt insuficiente, ceea ce alimentează temeri cu privire la o criză sanitară, în contextul în care mii de deplasaţi trăiesc în refugii înţesate sau la spital. Mulţi şi-au pierdut locuinţa.

Autorităţile au trimis elicoptere să paraşuteze provizii în sate izolate în zona coastei de vest a Javei şi de sud a Sumatrei.

Sute de indonezieni rămaşi ”prizonieri” pe insuliţe din Strâmtoarea Sunda sunt salvaţi cu elicopterul sau vaportul şi conduşi în centre de urgenţă.

Salvatori folosesc câini special antrenaţi în căutarea persoanelor date dispărute, în timp ce familii aşteaptă plângând în faţa centrelor de identificare ale cadavrelor. Speranţele de a găsi supravieţuitori între dărâmături sunt aproape nule.

Drumuri şi poduri au fost avariate. Regiuni afectate sunt acoperite de grămezi de maşini răsturnate, ambarcaţiuni eşuate, mobile şi fragmente de varii feluri.

În hotelul Tanjung Lesung, unde cânta trupa pop Seventeen, fragmente sfârtecate zăceau pe jos în apă – metal, scaune, copertine. Tsunamiul s-a abătut asupra spectatorilor şi a luat trei membri ai trupei, din care a supravieţuit doar cântăreţul.

Sute de angajaţi şi voluntari ai Crucii Roşii indoneziene depuneau eforturi să distribuie apă potabilă, pături, prelate şi unităţi medicale mobile.

”NUMEROASE FRACTURI”

”Echipele noastre văd multe fracturi, case distruse şi oameni care sunt foarte zguduiţi”, a declarat Arifin Hadi, directorul însărcinat cu gestionarea dezastrelor la Crucea Roşie.

”Indonezienii au îndurat o serie de dezastre anul acesta, sunt multe pierderi, multă suferinţă”.

Aceasta este a treia catastrofă naturală gravă care afectează Indonezia în ultimele şase luni, după cutremure violente pe Insula Lombok în iulie şi august, apoi un tsunami la Palu, pe Insula Sulawesi, soldat cu 2.000 de morţi şi mii de persiane date dispărute, în septembrie.

În 2004, la o zi după Crăciun, un tsunami s-a soldat cu 220.000 de morţi în ţările riverane la Oceanul Indian, între care 168.000 de indonezieni, unul dintre cele mai sângeroase dezastre din Istorie.

Mii de indonezieni s-au rugat, ca în fiecare zi de 26 decembrie, de atunci, în amintirea victimelor acestei tragedii, la o groapă comună, la Aceh Besar, în nordul Insulei Sumatra, unde aproape 47.000 de persoane au fost îngropate pe un câmp, înţesat de pietre negre.

Taufik Alamsyah a găsit trupul soţiei, descoperită împreună cu alte zece pe un şantier la Aceh şi identificată cu ajutorul permisului auto.

”Nu-mi vine să cred că mi-am găsit soţia după atâţia ani de rugăciuni şi căutări”, declara AFP, recent, acest funcţionar în vârstă de 50 de ani, care şi-a pierdut de asemenea fiica în vârstă de cinci ani şi socrii.

Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică şi erupţii vulcanice. Ea are 127 de vulcani activi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Ce să NU faci de Înviere și prima zi de Paște. Interdicție pentru credincioșii din România
Playtech.ro
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile încasate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! Un mare actor, prieten drag lui, a murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un desert uitat, din copilărie. Prăjitura care seducea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu. Iubita actriță ne-a părăsit. A fost cea mai strălucitoare stea pe scenă și la TV
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști. Rugăciunea prin care toți credincioșii care o citesc de Paște au parte de minuni în viața lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât